Бременност

Причините за повишено окосмяване при бременните

Защо самобръсначката може да ви трябва по-често, ако сте бременна

22.12.2016г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността могат да настъпят много промени в тялото на жената, особено такива, дължащи се на хормонални изменения.

Ако започват да ви растат косми на места, на които никога преди не сте имали окосмяване – около зърната, по брадичката, корема, вероятността андрогените ви да са повишени е голяма.

Какво представляват андрогените?

Андрогените са мъжки полови хормони, към които спада и тестостеронът. Те се срещат в тялото на жената и това е напълно нормално. По време на бременността обаче тези хормони често увеличават количеството си с оглед измененията на нарастващия плод.

Повишените нива на андрогени могат не само да предизвикат поникване на косми там, където те не са съществували досега, но могат и да изменят скоростта на растежа им.

Ако досега косата и космите по окосмените части на тялото са растели за определен период от време, то сега това време може да е драстично скъсено. Ето защо може да ви се наложи по-често да прибягвате до самобръсначката.

Естрогенът също има отношение към измененията в растежа на космите. Благодарение и на него изпитвате известни смущения в израстването на космите.

Обикновено женският косъм расте средно с около сантиметър на месец. 90% от неговата повърхност е израствала и падала след това като 10-те процента, оставащи от косъма са в покой и очакване на следващото поникване.

Свързани статии

По време на бременността този естествен цикъл се изменя заради естрогена. Той може да предизвика удължаване на престоя на косъма в покой. Също така удължава цикъла на стоене върху скалпа, което създава често впечатление на по-гъста коса с по-плътна структура. Една от възможните крайности, които рядко се проявяват при бременните жени е пълното спиране на растежа на косата и застопоряването ? в тази фаза.

Андрогените и естрогенът са хормоните, отговорни и за потъмняването на кожата през бременността, появата на тъмна линия на корема, пигментните изменения по лицето.

Всички тези реакции на тялото са напълно нормални и не би трябвало да ви притесняват. Най-сигурно и препоръчително е все пак да се консултирате с лекар специалист.

Снимка: iStock

Коментирай