Бременност

9 храни за бременни, богати на желязо

Как да регулирате липсата на желязо по време на бременност

10.08.2017г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Желязото по време на бременността е съществено. То трябва да е в оптимални количества в тялото на майката. Дефицитът на желязо може да предизвика проблеми в развитието на плода.

Желязото е от жизненоважно значение за образуването на хемоглобин, миоглобин (протеин, който помага за доставката на кислород в мускулите), колаген, различни ензими.

Фолиевата киселина и връзката ѝ с аутизма

Количеството кръв в тялото на бременната жена се увеличава по време на 9-те месеца. Ето защо е необходимо допълнително желязо за растящото бебе, особено през втория и третия триместър.

Кои храни са много богати на желязо?

Спанак

Спанакът е много полезен. В ½ чаша спанак се съдържат около 3,2 мг желязо – добро количество за денонощието. Освен това спанакът е богат на витамин С, фолати, бета-каротин, калций, минерали.

Овесени ядки

Наличието на желязо варира в различните видове овесени ядки, но каквито и да изберете, няма да сгрешите. В тях има и много фибри, витамини от група В, магнезий.

Телешко

Телешкото е червено месо, много богато на желязо. В 100 г печено телешко се съдържат около 2,5-3 мг желязо.

Меласа

Въпреки че меласата е подсладител, тя е полезна. Тя доставя на организма 3,5 мг желязо в само 1 супена лъжица. В нея се съдържат още калций, магнезий, калий.

Сушени сини сливи

В 100 г сушени сини сливи се съдържат около 1,2 мг желязо. В сушения плод количествата хранителни вещества, фибри и витамини са по-концентрирани, тъй като плодът е дехидратиран. Сините сливи помагат и срещу запек, така често срещан по време на бременността.

Дефицитът на фолиева киселина може да предизвика анемия

Картофи

В 100 г картофи се съдържат солидните 2,7 мг желязо. Те са богати още на фибри, нишесте, витамини от група В.

Гъши дроб

Гъшият дроб е изключително богат на желязо. В 100 грама гъши пастет се съдържат невероятните 3 мг желязо. Той е богат още на витамин А, рибофлавин, витамин В12, цинк.

Бял боб

Белият боб е прекрасен доставчик на желязо. В ½ чаша сварен бял боб се съдържат около 4 мг желязо, което е повече от достатъчно.

Тиквени семки

В една шепа тиквени семки се съдържат приблизително 4,2 мг желязо.

Коментирай