Бременност

Как да намалите риска от следродилна депресия?

Приемайте селен

27.09.2017г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

След появата на бебето в женското тяло настъпват редица промени, физически, емоционални. Често срещана при много жени е следродилната депресия.

Няма съмнение, че причината за нейната поява е многофакторна. Но със сигурност начина на хранене на майката, нейните навици, играят ключова роля в изграждането и регулирането на хормоните. Което означава, че нейното хранене също засяга невротрансмитерите и в крайна сметка настроението.

Как да намалите риска от появата на следродилна депресия?

Увеличете приема на витамин В комплекс

Витамините В6, В12 и фолиевата киселина, помагат на организма да метаболизира хомоцистеина, като намалява нивата в кръвта ви. Витамин В6 се съдържа в пълнозърнести храни, яйца, месо, плодове, зеленчуци, бобови растения и млечни продукти.

Витамин В12 може да се открие само в животински продукти, така че вегетарианците трябва да обмислят приема на добавка. Фолиевата киселина може да се намери във всички зелени листни зеленчуци.

Храни, които да избягвате при бременност

Осигурете си балансирано хранене

Въпреки че животинските продукти са голям източник на витамини от В комплекс, нивата на хомоцистеин са най-високи при хората, които консумират много животински протеини и по-малко плодове и зеленчуци. Балансът е ключът към доброто физическо и емоционално здраве.

Приемайте минерали, като цинк, желязо, селен

По време на бременност, раждане, кърмене, женското тяло често е подложено на дефицит на тези важни минерали. Недостигът им често се свързва с депресия и разстройства на настроението.

Някои изследвания предполагат, че добавянето на тези хранителни вещества по време на бременност може да бъде ефективен подход за предотвратяване на следродилна депресия. Разбира се, консултирайте се с вашия лекар дали е добре да ги приемате и след появата на бебето.

  • Хранителни източници на цинк – червено месо, семена, боб
  • Хранителни източници на желязо – червено месо, черен дроб, стриди
  • Хранителни източници на селен – месо, риба, бразилски орех (внимавайте с неговата консумация, тъй като в много големи количества е токсичен)

Спортувайте

По време на бременност и след раждането е важно да имате лека физическа активност. Спортът спомага за повишаването на серотонина в кръвта, което може да ви помогне да намалите тревожността и да се чувствате по-добре емоционално.

Свързани статии

Опитайте с разходки, плуване или йога. Спортът намалява и нивата на стрес.

Детоксикиране на организма преди бременност 

Достатъчно сън

Това може да звучи невъзможно за повечето майки с новородено у дома, но адекватният сън може да ви помогне да намалите риска от появата на следродилна депресия. Когато бебето спи, опитайте се и вие да си починете с него. Не се колебайте да приемете помощта на вашите близки относно грижите за бебето.

Коментирай