Бременност

7 признака, че сте в овулация

Какви изменения настъпват в тялото

22.11.2018г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овулацията се счита за най-плодовитият период от менструалния цикъл. Жените, които опитват да забременеят се вълнуват от изчисляването на момента на овулацията.

По правило се смята, че овулацията настъпва между 10 и 14 ден от менструацията. При всички жени обаче този период е различен.

Ако се питате кога е настъпил той, вижте някои ясни знаци, че сте в овулация.

1. Промени в цервикалната слуз.

По време на овулацията тялото произвежда повече естроген. Това предизвиква изменения в цервикалната слуз. Тя става по-жилава, подобна на яйчен белтък. Функцията ѝ е да помогне на сперматозоидите да достигнат по-лесно до яйцеклетката в стремежа да я оплодят.

Какво се случва в тялото, когато сме в овулация?

При различните жени количеството слуз варира. При някои течността е с по-разтеглива консистенция. При други е хлъзгава и мокрееща.

2. Повишено усещане за миризма.

Повечето жени усещат промяна във вагиналната миризма по време на овулация. Тя става по-остра, подобна на белина. В този период е по-вероятно да имате повишена сексуална възбудимост.

3. Болки в гърдите и повишена чувствителност.

Гърдите са изключително нежни и податливи на промени в женското тяло. Те стават чувствителни не само по време на предменструален синдром, но и при овулацията.

4. Болка в малкия таз и корема.

При някои жени се наблюдава дискомфорт като преди менструация. Обикновено тези болки са леки и са локализирани в долната или страничната част на корема и кръста. Предизвикани са от активността на яйчниците в този момент.

5. Зацапване.

Отново заради повишената активност на яйчниците може да се появи зацапване. То се случва и заради повишеното кръвообращение в този период от месеца, имащо за цел да подсили плодовитостта и да подсигури зачеването.

Чести причини за болка по време на овулация

6. Промени в либидото.

При различните жени се наблюдава или спад в либидото, или повишено сексуално желание. Либидото се променя в зависимост от промените в хормоните през този период.

7. Промени в шийката на матката.

По време на овулацията шийката на матката може да стане по-мека, да се отдръпне по-високо и да е по-отворена. Всички тези изменения са с цел осигуряване на благоприятна среда за преминаване на сперматозоидите.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
**** ( преди 5 години )