Бременност

Разкъсвания на плацентата по време на бременност

Какви са симптомите и опасностите

17.02.2018г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разкъсванията на плацентата по време на бременността са редки, но опасни за здравето и живота на майката и бебето. Състоянието е сериозно и познаването на симптомите и причините може да е от решаващо значение.

Плацентата е най-важният орган по време на бременността. Тя е неизменна част от процеса на развитието на плода. Плацентата е органът, който поддържа живота на бебето в корема на майката. Тя бива изхвърлена от тялото в рамките на приблизително 30 минути след раждането.

Плацента акрета – колко е опасна?

Сравнително рядко, но все пак възможно животозастрашаващо състояние е разкъсването на плацентата. По-малко от един процент от бременните преживяват това усложнение. Най-често се случва при травма, силен натиск, употреба на наркотици и алкохол, падане, внезапен удар, високо кръвно налягане.

Разкъсването на плацентата може да е частично или пълно. Бързата реакция е от решаващо значение за изхода от ситуацията.

Структурните нарушения на плацентата водят до тежко кървене. Това поставя в риск живота на майката, също така затруднява достигането на кислород и хранителни вещества до бебето.

За щастие, повечето разкъсвания на плацентата са частични, което дава и по-големи шансове за оцеляване на плода. Въпреки това частичното отделяне на плацентата също представлява риск за плода поради недостиг на кислород, който може да предизвика увреждания.

Плацента превия – симптоми и рискове

Свързани статии

Най-големият риск за майката при такива случаи е обилният кръвоизлив или опасно тежко вътрешно кървене.

Когато плацентата се отдели напълно от майката, на бебето не му остава никакъв друг вариант за снабдяване с кислород и хранителни вещества. Обикновено се налага спешно секцио, за да се спаси животът на плода.

Това изключително сериозно състояние може да е опасно и за майката заради кръвозагубата. Важно е плацентата да бъде напълно отстранена при такива случаи, за да се избегне рискът от инфекции.

Ето защо всяка бременна жена трябва да следи за наличието и продължителността на вагинално кървене от втория триместър нататък. То трябва да бъде проверено, за да се изключи опасността от разкъсване на плацентата.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати