Меню

Солен кекс „Охлюв“ със сирене и салам

3 март 2017 | 15:10 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кубче мая

100 мл топла вода

1 супена лъжица захар

600 г брашно

1 супена лъжица сол

2 яйца

50 мл олио

50 мл прясно мляко

130 г сирене

130 г салам
90 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода и захарта до шупване. Едното яйце се разделя и жълтъкът се смесва с олиото. След като маята е готова се добавя едното яйце, олиото с жълтъка, брашното и солта. Разбърква се с лъжица и се добавя млякото. Белтъкът на разделеното яйце се смесва с натрошеното сирене. Саламът се нарязва на кубчета.

Тестото се оставя да втаса, след това се омесва още веднъж и се разточва в правоъгълна форма. В единия му край се поставя плънката, навива се на руло и след това се нарязва на дебели охлювчета.

Охлювчетата се подреждат в намазнена тавичка, така че да образуват един по-голям охлюв. Намазва се с жълтък и се пече в загрята на 200 градуса за 40 минути или до златиста коричка.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай