Карамелено-бананов хляб

16 септември 2015 | 16:25 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
спрей за готвене 
2 чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка канела
1/8 чаена лъжичка сол
2 големи узрели банана
½ чаша течен карамел
½ чаша олио
2 яйца
2/3 чаша захар
2 супени лъжици нескафе на гранули
6 супени лъжици масло
6 супени лъжици кафява захар
1 ванилия
2 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Напръскайте тавичка за печене със спрея. В купа смесете брашното, содата, бакпулвера, канелата и солта.

В голяма купа намачкайте бананите, докато стане почти гладка смес. Разбъркайте ги с карамела, маслото, яйцата, захарта, нескафето.

Разбъркайте сместа с миксер и постепенно смесете със сместа с брашното. Излейте сместа в намазнената тавичка и печете 1 час, докато тестото хване златист загар.

Задължително се оставя да изстине напълно преди консумация.

За глазурата:

Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Добавете кафявата захар и ванилията. Нека сместа заври като се разбърква непрекъснато. Намалете котлона и оставете да покъкри за около 3-4 минути, за да се посгъсти.

Залейте хляба с глазурата. Сервирайте хляба леко изстинал.

Забележка: По желание можете да сложите и ядки в тестото.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай