Домашен плетен хляб със спанак и извара

8 април 2016 | 00:07 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
1 кг брашно
1 кубче мая
2 чаени лъжици захар
1 щипка сол
150 мл вода
150 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
200 г спанак
1 глава лук, нарязана
150 г извара
90 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Първо разтворете маята, за да шупне. Направете квас от нея, малко от млякото, захарта и топла вода. Добавете няколко лъжици и брашното.

След като сместа шупне, след около 20 минути, прибавете постепенно останалото брашно, млякото, солта, 1 яйце и олиото. Омесете меко тесто и го оставете да втаса за половин час.

Докато чакате тестото да втаса, запържете в сгорещено олио нарязания лук и спанака, докато омекнат. Малко преди да свалите от огъня прибавете и изварата, разбъркайте и махнете от котлона.

Разточете тестото в правоъгълна форма. Разпръснете плънката равномерно по средата. Нарежете тестото от двете страни, за да се получат ленти. Завийте лентите към плънката, за да се получи нещо като плитка. Ако искате можете да сплетете лентите за по-интересен ефект.

След като сте оформили тестото, намажете го с другото, предварително разбито яйце. Печете в загрята фурна на 220 градуса около 40 минути.

Снимка: личен архив

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай