Готварство

Богата баница със спанак, пресен лук и сирене

15 Юни 2015 | 11:17 |
Рейтинг:
5 от 3 гласа
Време на приготвяне: 2 часа Порции: 12-14
Богата баница със спанак, пресен лук и сирене

Продукти:

  • 1 пакет фини точени кори
  • 1 връзка пресен лук
  • 200 г пресен спанак/лапад
  • 4 яйца
  • 300 г сирене
  • 1 чаша олио
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1 бакпулвер
  • ½ кофичка кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка сол

Приготвяне:

В тиган със загрята на средна температура мазнина задушете спанака и лука, като предварително сте ги нарязали. Добавете солта и разбъркайте за около 3-4 минути, за да не се смачкат прекалено.

Яйцата се разбиват. Сиренето се натрошава на едро. Всички останали продукти се смесват в едно без олиото.

Разбъркайте съставките, за да се получи смес за мазане. Към нея прибавете и зелените продукти. Брашното и бакпулверът ще помогнат сместа да стане по-пухкава и да придаде бухнал вид на баницата при печенето.

Разделете корите. Постелете 2-3 кори в тавичката за печене. Намажете ги с 2-3 лъжици олио. След това разнесете равномерно малко от плънката върху корите.

Повторете това с всички кори, докато свършат.

Забележка: Оставете си малко от плънката за накрая. С нея ще намажете най-горната кора, за да се получи нещо като заливка.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Снимка: личен архив

Опитайте още: