Меню

Козунак с шоколад

28 април 2016 | 11:50 | Михаела Лазарова
4 от 5 гласа
Добави в любими
4 чаши пресято бяло брашно
1/2 чаша стафиди
1/4 чаша пудра захар
14 г суха мая
2 супени лъжици натурално какао
300 г прясно мляко
2 яйца, леко разбити преди да бъдат добавени 
1 тъмен или по ваш избор шоколад
1 жълтък
2 супени лъжици филирани бадеми
180 мин.

  • Порции: 10-12

Продукти
Приготвяне

Смесете брашното, стафидите, захарта, маята и какаото в голяма купа. Направете кладенче и постепенно добавете леко топлото мляко и яйцата. Полученото тесто месете върху набрашнена повърхност около 5 минути. След това върху плота за месене разпръснете натрошения на малки парченца шоколад и отново месете.

Така шоколадът ще попадне в тестото. След като сте го месили около 10-15 минути трябва да го сложите в намаслена дълбока купа и да я покриете с прозрачно фолио. Сложете я на топло и оставете тестото да втаса за 1 час или докато удвои размера си. След като тестото е втасало трябва да го извадите внимателно, да го премесите няколко пъти и да го разделите на 3 равни части.

След това всяка част трябва да се разстеле само с ръце, за да се образуват трите части на плитката. Опитайте се да ги разстелете с дължина около 40-50 см. Внимателно сплетете плитка. Сложете я в намаслена тава или в тавичка с хартия за печене.

Оставете да втаса за още 20 минути и след това по желание намажете козунака с жълтък и поръсете с филирани бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Cvety ( преди 4 години )
Нетрябва ли да има масло към рецептата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар