Семейство

Английската сол – неочакваните употреби в дома и градината

Епсомовата сол – полезна в много отношения

31.05.2014г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато се спомене английска сол, повечето от нас правим асоциация с отпускаща вана или мислим за разхлабителния й ефект. Но английската сол или още епсомовата сол, както се нарича, заради името на английското градче Епсом, от което идва, има още много употреби, за които вероятно не сте подозирали!

Английската сол е всъщност магнезиев сулфат, изключително полезен за кожата и използван от години в минералните лечебни бани, различните спа процедури за облекчаване на различни болки.

Но за какво още се използва епсомовата сол?

Наторяване

Английската сол е чудесен елемент за наторяване на почвите за различни растения, най-вече розови храсти. Особено по време на сезона на цъфтежа, когато искате любимите ви цветя да цъфтят по-дълго, добавете малко епсомова сол в почвата и ще забележите ефекта.

Заздравяване на косата

Смесете една чаша лимонов сок, една чаша английска сол и един литър топла вода. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките и солта да се стопи. Оставете за едно денонощие да престои. Сместа е много подходяща за нанасяне след шампоан или за изплакване. Освежава, заздравява и леко изсветлява косъма.

Свързани статии

Почистване на плочки

Английската сол е добър помощник и в почистването на банята и кухнята. Можете да я използвате за търкане на плочки, душове, душ-кабини, мивки – всичко ще блесне като ново! Тази сол е подходяща за премахване на натрупвания от сапун и котлен камък.

За контрол на вредителите

Ако имате вредители – мравки, бълхи, паяци, както и всякакви други градински „нападатели“, английската сол идва на помощ. Разтворена във вода, можете да я използвате като спрей за напръскване на растенията в дома и градината. Безвредна е за тях, а насекомите бягат от соления разтвор.

Бързо лечение на натъртвания

Компресите с английска сол помагат за по-бързото премахване на синините и натъртванията. Солта увеличава осмотичното налягане и извежда насъбралата се излишна течност в клетките. Така процесите на излекуване протичат по-бързо.

Успокоява сърбежа и слънчевото изгаряне

Отново компрес с разтворена във вода английска сол е полезно средство срещу сърбеж и изгаряне. Това е така заради успокояващия ефект на английската сол. Може да се използва и при ухапвания от насекоми.

Коментирай