Семейство

Предучилищният стрес при децата

Как да го овладеем

02.09.2015г. / 13 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подобно на възрастните, децата също се борят със стреса. Твърде многото ангажименти, конфликти в семейството, проблеми с връстниците, първа учебна година, преместване в ново училище, попадат в групата на стресовите фактори.

Ето как може да помогнете на децата да управляват успешно стреса.

Научете децата да усещат телата си

Първите дни и седмици в училище могат да бъдат силно стресиращи за децата. За да овладеете стреса е важно не само, как детето се чувства психически, но и физически. Двете са взаимно свързани. Някои деца страдат от нервен стомах, повръщат от стрес, нямат апетит или се появява запек. Когато ги научите да разпознават тези сигнали на тялото, те ще споделят с вас и помощта ви ще бъде по-адекватна.

Спрете хаоса

Сутрините трябва да бъдат зареждащи с позитивизъм. За да бъде утрото приятно за цялото семейство е важно да се отървете от хаоса. Една хаотична сутрин изпълнена с подвикване и бързане, няма да мотивира малките за учебния процес.

Отделете време за игри

Не подценявайте минутите за отдих и игри. Комбинирайте играта с физическа активност, тя е от решаващо значение за елиминирането на стреса. Не забравяйте и за забавните настолни игри, рисуването и всякакви други хобита. Децата ги обичат!

Управлявайте собствения си стрес

Стресът може да бъде „заразен“. Когато родителите са стресирани, това настроение се предава и на децата. Важно е не само вие да се опитате да контролирате нивата на стрес, но и да покажете на децата, как те биха могли да го елиминират.

Свързани статии

Достатъчно сън

Сънят е от жизненоважно значение за всичко и особено за доброто настроение и продуктивност в училище. Малкото часове сън са причина за намалената ефективност на децата в училище, липсата на мотивация и появата на стрес. Ако детето ви е първа смяна на училище и все още се нуждае от следобедна дрямка, осигурете му я. Не забравяйте и за навременното вечерно лягане, което също е важно.

Подгответе децата да се справят с грешки

Всеки се учи от грешките си. Тръгвайки на училище, такива детето ще има много не само в учебния процес, но и в комуникацията с връстниците. Разговаряйте всекидневно с децата. Нека те ви направят свои приятели, с които да споделят и да се съветват. Само така ще може да им предадете важните уроци за живота, а един от тях е именно справянето с грешките и стреса.

Снимка: istock

Коментирай