Семейство

Голяма Богородица е!

Честит имен ден, Мария!

15.08.2017г. / 05 35ч.
Аз жената
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

На 15 август отбелязваме Голяма Богородица или Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници, честван, както от православните християни, така и от католиците. 

На този ден, според Православната църква Богородица напуска земния си път и отива на небето при сина си. Мария умира на 64-годишна възраст, според евангелията.

Нейната смърт е толкова лека и блажена, че приличала повече на сън. Затова и църквата нарича мирното й преселение във вечния свят „успение“.

Три дни след смъртта на Богородица самият Иисус Христос слиза на земята, обкръжен от ангели и светци, за да прибере душата на своята майка. 

Тъй като Богородица успява да премине блажено в селенията на вечността, празникът е известен като Голяма Богородица. Малка Богородица наричаме денят, в който Мария се е родила.

На 15 август се провеждат тържествени литургии във всички църковни храмове. Освещават се хлябове, които жените раздават след това за здраве на живите и в памет на мъртвите.

На този ден по традиция се провеждат фамилни и родови събирания, правят се курбани за здраве и против беди и болести.

Традицията повелява на масата да има топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква. Динята и гроздето са задължителни. 

На този прекрасен християнски празник имен ден празнуват Мария, Марин, Марина, Мара, Мариана, Мариян, Марийка, Мариета, Богдан, Богдана, Божан, Божана.

Честит празник на имениците!

Коментирай