Семейство

Жак Лакан: съвременен поглед към семейството и семейните комплекси

30.09.2008г. / 13 14ч.
Джадала Мария
Жак Лакан: съвременен поглед към семейството и семейните комплекси

Какво е семейството? В днешната девалвация на ценности и отношения семейството като че ли губи стойност и този въпрос дори и стряскащ може би е навременен. Този въпрос става още по-актуален в контекста на засилено говорене за еднополови бракове и все по-масовото им разрешаване в различни държави из целия свят. Как се отглеждат деца само от две майки или само от двама бащи? Как се създават модели на поведение в подобни семейства? Ще се случи ли скоро това и в България? А трябва ли да се случи?

Според Жак Лакан, който съставя книгата си “Семейните комплекси” семейството има два основни мотива да съществува като такова – възпроизводителната функция, т. е. създаването на деца и второ – отглеждането на тези деца, доколкото родителите поемат грижата за тях.

“Измежду всички социални групи семейството играе първостепенна роля при предаването на културата”, счита авторът. При модерното семейство имаме не опростяване, а свиване на семейната институция. Комплексите са основни фактори в семейната психология и развитие, смята Лакан. Последователно той разглежда комплекса на отбиването, на натрапването, Едиповия комплекс, както и семейните комплекси в патологията.

Още за книгата и автора

* * *

Веселин Дафов: Лесно ли е да си родител днес?
Бивши деца няма!

Коментирай