Меню

Лютеница с гъбено кубче и орехи

12 септември 2016 | 10:15 | Аз жената
3 от 2 гласа
Добави в любими
3 кг чушки 
3 кг домати 
1 кг картофи 
1/ 2-1 кг моркови 
2 връзки магданоз 
2 глави кромид лук 
2 глави чесън 
1 кубче бульон с аромат на гъби 
1 ч. ч. нарязани на едро орехови ядки 
2 щипки индийско орехче 
сол 
олио
1 ч.30 мин.

Продукти
Приготвяне

Измиваме чушките, почистваме ги от дръжките и ги бланшираме за 3 минути във вряща вода. С решетеста лъжица ги вадим, топим в студена и минаваме през месомелачка. Попарваме доматите, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите, нарязани на едро с морковите, които са нарязани на ситно. Още топли ги прекарваме през преса. Наситняваме кромида и чесъна, пускаме в олио доматите за малко, а после и тях. На огъня в голяма тава на огнището сипваме и останалите продукти, бъркаме на тих огън често с дървена лъжица. Към края добавяме натрошения бульон, подправките и орехите. В тази лютеница можем да сложим и тиква, и кисели ябълки. Разсипваме в бурканчета и стерилизираме.

Снимка: istock

* * *

Пъстра чорбаджийска лютеница
Домашна лютеница с картофи
Лютеница по студен начин
Лютеница от сини сливи
Лютеница
Много вкусна и бърза лютеница с мед

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай