Меню

Тайната на перфектните ягоди в шоколад за Свети Валентин

13 февруари 2018 | 10:18 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Тайната на перфектните ягоди в шоколад за Свети Валентин

Приготвяне

Ако не сте измислили с какво да изненадате любимата си половинка за Свети Валентин, заложете на класиката – ягоди, обвити в шоколад. Този вкусен и нежен десерт е подходящ начин да отбележите празника на влюбените, но не пречи да се глезите с него по всяко време на годината.

Как да го приготвите по най-перфектния начин? Ето и стъпките, които разкриват тайната на идеалните ягоди в шоколад.

1. Избягвайте зелени ягоди или такива, които не са напълно узрели.

2. Оставете ги да се отпуснат на стайна температура. Така крайният резултат ще е брилянтен.

Как да направите кафето си по-здравословно

3. Изсушете ги добре. Ако ягодите са мокри, шоколадът няма да полепне добре по тях и ефектът ще се провали.

4. Запазете листата и дръжките. Така шоколадовите ягоди ще са по-лесни за хващане и похапване.

5. Добавете масло. На всеки 200 грама шоколад прибавяйте по 2 супени лъжици масло. Така текстурата на шоколадовата глазура ще стане мека, нежна и гладка.

6. Разтопете шоколада на водна баня. Това също допринася за гладката му консистенция като се избягва образуването на бучки и прегарянето.

7. Използвайте микровълнова. За тези, които предпочитат нея пред котлоните, внимавайте да не загори шоколадът. Микровълновата действа на друг принцип и има опасност да го изпуснете. На всеки 15 секунди спирайте и разбърквайте, за да се уверите, че се топи, а не прегаря.

Как да си направим шоколадова фруктиера?

8. За спешни случаи. Ако все пак шоколадът изгори и се образуват буци, добавете още малко мазнина и разбъркайте на водна баня. Можете да добавите кокосово масло или масло от гроздови семки. Те помагат за възстановяване на гладкостта на шоколада.

9. Романтика в розово. За да направите изненадата за Свети Валентин пълна, направете ягодите си розови. За целта разтопете бял шоколад, а към него добавете малко розова боя.

10. Техниката на потапянето. След като сте потопили внимателно ягодата в шоколада, тръснете плода леко, за да може шоколадът да запълни всяка малка трапчинка. След това обърнете ягодата на обратно, така че да „стъпи“ на дръжката си. По този начин шоколадът ще се стече до зелените листенца.

11. Използвайте шишчета. Нанижете ягодите на клечка за повече разнообразие.

12. Започнете с декорацията. Върху вече облицованите с шоколад ягоди можете да нарисувате каквото си поискате. Използвайте друг цвят разтопен шоколад. С помощта на пош или шприц изрисувайте шарки по ягодките.

13. Охладете добре. За перфектен финал на приготвянето на вашите шоколадови ягоди, охладете ги в хладилник за 2 часа.

Снимки: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай