Рецепти

Баклава по рецепта на Джейми Оливър

Вкусна и хрупкава

10.03.2020г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
125  г разтопено масло плюс допълнително за намазване
200 г счукани орехи
200 г счукан шамфъстък
75 г кафява захар
1 чаена лъжичка канела
150 г бяла захар
2 яйца
270 г точени кори
75 мл течен мед
сокът на половин лимон

125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване 200 г счукани орехи 200 г счукан шамфъстък 75 г кафява захар 1 чаена лъжичка канела 150 г бяла захар 2 яйца 270 г точени кори 75 мл течен мед сокът на половин лимон

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар. Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.

Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.

Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната).

През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине.

Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.

Снимка: istock

Рецептата е част от книгата „Джейми и приятели – десерти“ на издателска къща „Хермес“.

Опитайте още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 8 години )
Благодарим за забележката, Охо Бохо. Наистина сме поласкани, че имаме наблюдателни и разбиращи посетители като вас. Молим да ни извините, че ще заместим линковете, които сочите със звездички, защото както по телевизиите напибипкват рекламите, така и ние трябва да правим същото, само че не ги пибипкваме, а ги назвездяваме, което не е чак толкова дразнещо. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Охо Бохо ( преди 8 години )
Това на снимката е ливанска баклава. Може да видите как се прави на този адрес: ***. А как изглежда "баклавата" на Джейми Оливер може да видите на неговия сайт на следния адрес: ***. Накратко: Рецептата нема нищо общо със снимката. Приятни занимания в кухнята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 8 години )
Това което показвате на снимката се различава от това което пишете като начин на приготвяне.Бъдете по-прецизни за да не заблуждавате хората.На снимката всяка *** е разделена на няколко парчета и се получава нещо като джоб в който се сипва плънката.Ако следваме вашата рецепта и слагаме цели кори,как после ще ги нарежем?Нали ще се раздробят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар