Готварство

Коледна орехова паста

04 Дек 2017 | 08:14 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 120 минути Порции: 10
Коледна орехова паста

Продукти:

  • 2 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 1 ванилия
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. какао
  • За заливката
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао

Приготвяне:

Разбивате яйцата и захарта на пяна. Содата разбърквате с киселото мляко до кипване и прибавяте към яйцата и захарта. Олиото, орехите, брашното, ванилията и какаото прибавяте едно по едно докато разбърквате сместа. Хомогенната смес се изсипва във форма за печене или в намазнена тава и се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

След като тестото е изпечено се изважда от фурната, нарязва се на парчета, за да изстине. Междувременно си пригответе заливката от водата, захарта и какаото, като я варите до леко сгъстяване. С топлата течност залейте равномерно изстиналия сладкиш.

Рецептата е предоставена от нашата читателка Василена Топова.

Снимка: Мариола Тютюнджиева

Следете и кулинарната ни страница „Ръкохватки – лесни рецепти“.

Опитайте още: