Меню

Празнична пълнена гъска

14 декември 2017 | 08:00 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 гъска
10 филийки хляб, нарязани на кубчета
1 чаша сушено френско грозде
4 ябълки, обелени, нарязани
1 супена лъжица суха мащерка
4 супени лъжици масло Lacrima, разтопено
1 супена лъжица олио
1 глава лук, нарязан
1 морков, нарязан
1 стрък целина, нарязан
1 скилидка чесън, намачкан
1 дафинов лист
3 броя карамфил
1 стрък прясна мащерка
1 стрък прясна майорана
¼ чаша бяло вино
1 чаена лъжичка доматено пюре
1 чаша пилешки бульон, разтворен
1 супена лъжица царевично нишесте
¼ чаша вода
сол
черен пипер
180 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В голяма купа смесете хляба, касиса (френското грозде), ябълките, мащерката, солта, черния пипер, разтопеното масло.

Измийте гъската отвън и отвътре. Напълнете я със сместа от продуктите по-горе. Завържете или зашийте гъската, за да се задържи плънката вътре.

Загрейте олиото в тиган. Запържете гъската до кафеникаво от всички страни. Преместете гъската в тава за печене, добавете малко вода, покрийте я с фолио и печете в загрята на 190 градуса фурна за 1 час.

В отделна купа междувременно смесете лука, морковите, целината, чесъна, дафиновия лист, карамфила, мащерката, майораната. Разбъркайте добре сместа от продукти. Извадете гъската, разпръснете зеленчуците и подправките около нея. Печете без фолио за още 30 минути.

Периодично взимайте от мазнината на дъното и поливайте гъската с нея. Ако се налага добавяйте и по малко вода.

Останалата мазнина в тигана глазирайте като добавите виното. Разбъркайте, докато мазнината се отлепи от тигана. Добавете доматеното пюре и пилешкия бульон. Намалете котлона и оставете да къкри 15 минути, докато се редуцира. Към получения сос грейви добавете царевичното нишесте, смесено с малко вода. Разбъркайте.

Залейте пълнената гъска с грейвито и сервирайте.

Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“

Снимка: iStock

Вижте също:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай