Готварство

Сочни зелеви сарми с кайма и ориз

27 Дек 2017 | 08:23 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 180 минути Порции: 10
Сочни зелеви сарми с кайма и ориз

Продукти:

  • 1 кисела зелка
  • 1 глава лук, нарязана
  • 1 морков
  • 400 г говежда кайма
  • 1/3 чаша ориз
  • 3-4 супени лъжици доматено пюре
  • 3-4 супени лъжици соев сос
  • олио
  • сол на вкус
  • меланж от подправки на вкус – черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица
  • дафинов лист
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • кубче телешки бульон

Приготвяне:

Листата на зелката се отделят внимателно. Нарежете лука и моркова на ситно. Каймата се омесва с малко вода и подправките. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука и морковите заедно с каймата. Добавете кубчето бульон, пюрето и соевия сос. Разбърквайте непрекъснато. Измийте ориза и го добавете към зеленчуците да се запържи. Отстранете го след няколко минути.

Увийте плънката в сармите. Подредете ги в дълбок съд като на финала ги затиснете с чиния. Залейте ги с подсолена вода колкото да залее изцяло сармите. Варете на слаб огън до готовност или около 60 минути.

Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“

Снимка: iStock

Вижте още: