Знаете ли, че...?

10 мита, в които да спрете да вярвате

И каква е истината за тях

28.07.2017г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: brightside; pixabay; maxpixel

Снимка: brightside; pixabay; maxpixel

Още от детството си чуваме всякакви „факти“, смятани за утвърдени. Свикваме с тях, започваме да им вярваме, изобщо не се замисляме за истинността им и ги предаваме на други хора.

Така се раждат и вкореняват погрешни схващания за света около нас, на които обаче трябва да спрем да вярваме.

1. Сапунът убива бактериите.

Всъщност, сапунът просто ги отмива, не ги убива. Той прави кожата хлъзгава и затруднява бактериите да се захванат за нея, пише brighside.com.

2. Ако глътнете дъвка, тя ще остане в стомаха ви 7 години.

Не може да не сте чували този абсурд. Дори някои баби плашат децата си с този мит. Има хора обаче, които се връзват на тази лъжа. Истината е, че на дъвката са й необходими 1-2 дни, за да напусне червата.

3. Бръсненето прави космите по-дебели, твърди и гъсти.

Видът и текстурата на косъма се влияе най-вече от генетичните фактори. Ето защо няма значение дали го бръснете или скубете, той си е същият. Единственото, което кара хората да вярват, че при скубане космите оредяват е, че те растат по различно време, когато са изтръгнати от корена. При бръснене растат едновременно и изглеждат като че са станали по-гъсти.

Знаете ли, че... хората от различните раси лъжат по различен начин?

4. Ако докоснете жаба ще ви излезе брадавица.

Това няма нищо общо с истината. Брадавиците се предават от човек на човек и се причиняват от човешкия папиломен вирус.

5. Косата и ноктите растат след смъртта.

Само така изглежда. Истината е, че след смъртта течностите в тялото изчезват, което кара тъканите да се отдръпват от роговите образувания, каквито са ноктите и косата. По този начин те изглеждат сякаш растат.

6. Прилепите са слепи.

Хората вярват в тази неистина, само защото прилепите са нощни животни. Други пък вярват в този мит, защото изглежда, че прилепите летят някак хаотично, сякаш ще се блъснат. Истината е, че прилепите не са слепи. Зрението им не е най-острото на света, но затова пък разчитат на съвършената си вградена система за ехолокация, която им дава възможност да се ориентират прекрасно.

Свързани статии

7. Водата провежда електричество.

Водата сама по себе си не провежда електричество. Това, което спомага за този процес са минералите в нея, заредени положително или отрицателно. Самите молекули на водата обаче не могат да имат електрически заряди. Ето защо дестилираната вода, в която няма заредени частици, не е проводник.

Още любопитни факти вижте в рубриката „Знаете ли, че...?“

8. Антибиотиците убиват вирусите.

Въпреки многократните обяснения от страна на лекарите, че антибиотиците убиват бактериите, не вирусите, много хора продължават да бъркат двете понятия.

9. Гледането на телевизия отблизо разваля очите.

Няма научни доказателства за това твърдение. Въпреки това е факт, че продължителното гледане на екрана уморява очите.

10. Великата китайска стена се вижда от Космоса.

Въпреки че дължината на Великата китайска стена е повече от 7 хиляди километра, тя не се вижда от Космоса. Вижда се до приблизителна височина 160 километра. Над тази височина стената се слива с околния релеф.

Коментирай