Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... морските свинчета са деликатес в Перу?

В Перу се срещат около 3500 вида орхидеи

13.08.2017г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Държавата Перу се намира в северозападната част на Южна Америка. Въпреки че е на екватора, преобладават два сезона – зима и лято, а ветровете са тропични. Перу е една от най-слаборазвитите страни, населявана от около 28 милиона души. Тук може да се видят едни от най-забележителните световни културни паметници, като Мачу Пикчу. Какво още не знаете за Перу?

Перу официално бе обявена от ООН за най-големият производител на кокаин в света през 2013 година.

Знаете ли, че се смята, че испанците най-вероятно са донесли картофите от Перу в Европа още през 1562 година. Има над 3000 различни разновидности на картофи, отглеждани в Перу.

Знаете ли, че Перу е шестият по големина производител на злато в света?

В Перу може да опитате един от деликатесите им – печено морско свинче. Смята се, че приблизително около 65 милиона от тези животни биват изяждани годишно.

В Перу се срещат около 3500 вида орхидеи.

Тук е домът на най-високата пясъчна дюна в света. Cerro Blanco се намира в пустинята Sechura.

Знаете ли, че Перу е осмият производител на кафе и петият производител всвета на кафе на зърна Арабика?

Националното животно на Перу е викуня – дива лама, от която се добива вълна, а дрехите изработени от нея се считат за едни от най-луксозните в света.

В Перу се срещат над 1800 вида птици и над 50% от мигриращите птици в Северна и Южна Америка идват по тези земи всяка година.

Когато посрещат Нова година, перуанците си разменят жълти гащи за късмет през следващите 365 дни.

Тук официалните езици са испански, кечуа и аймара, но някои перуанци говорят асанинка, а има и амазонски езици.

Знаете ли, че древните инки развиват най-ранния тип сушене чрез замразяване?

Древният град Мачу Пикчу е открит през 1911 г. от изследовател на име Хирам Бингам, който е бил организатор на Йейлската перуанска научна експедиция.

Около 1,5 милиона туристи посещават Мачу Пикчу всяка година.

Около 3 000 г. пр. Хр. почти всички техники на тъкане известни днес, са създадени от перуанците. Тъкането е било поминък в продължение на хиляди години.

В света има 10 милиона алпака (животно от семейството на ламите с много хубава, скъпа вълна), а три четвърти от тях живеят в Перу.

Свързани статии

В края на 19 век Перу е световен лидер по износ на гуано (птичи изпражнения) предимно за страни като Франция и Англия, които ги ползвали като естествен тор.

Река Амазонка е най-дългата река в света, макар и да има спорове, че това е Нил. Тя извира високо в перуанските Анди и се влива в Атлантическия океан на 6000 км от извора си.

Смята се, че древните земеделци в Перу селектират пет сорта люти чушки, които през годините са пренесени до Централна Америка, Карибите и Мексико.

Коментирай