Знаете ли, че...?

Гитхорн – холандската Венеция

Едно от най-красивите села в Холандия

24.09.2017г. / 06 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-красивите италиански градове е Венеция. Но знаете ли, че на север има едно необикновено село, което колкото и да се различава от Венеция, толкова и има общо с нея.

То се казва Гитхорн (Giethoorn). Намира се в провинция Оверейсел в Холандия. Селото е известно също и като холандската Венеция.

Около 2600 жители живеят в селото, а островните домове са направо върху водните пътища. Животът изглежда като в красива приказка.

По време на мразовитите зимни месеци, жителите и гостите на селото могат да използват мрежата от водни пътища за каране на кънки на лед.

Знаете ли, че... човек се смее средно 10 пъти на ден?

Тук дори пощальоните пътуват с лодка, за да доставят пратките на своите клиенти.

Първоначално Гитхорн е бил заселен от францискански монаси през 13-ти век.

Всички канали са доста тесни и има много дървени мостове (около 150), които свързват двата бряга. Също така селото разполага и с многобройни пътеки за колоездене и пешеходен туризъм.

Каналите са дълги около 4 километра, а докато плавате по тях може да видите специфичните селски къщи със сламени покриви от 18 век, невероятни градини, които са много добре поддържани.

Ако планирате да посетите това холандско село и наемете кола ще трябва да я оставите извън него. Единственият транспорт са лодките.

Селото е известно и със своята тишина. Тук е толкова спокойно, че най-силният звук е този на птиците, населяващи тези земи.

Свързани статии

Най-доброто време за посещение на Гитхорн е периодът между средата на април и средата на октомври. През август има доста туристи.

Отседнете в Амстердам, защото е близо до селото, но разбира се бихте могли да преспите 1-2 нощи в местен хотел, за да го оцените наистина като приказно място.

Каквото и да правите, не забравяйте да наемете лодка, докато сте там. Това е най-добрият начин да разгледате селото. Гледката от водата е много по-добра.

Повече за селото вижте в галерията ни.

 

Коментирай