Любопитни факти за мечките

Знаете ли, че мечките виждат цветно като хората?

2018-01-22 11:15:00 | Илияна Николова

Мечките са едни от най-едрите хищници на земята. За съжаление, сред тях има застрашени от изчезване.

Независимо, че са големи и знаем как бихме си изпатили, ако се доближим до тях, мечоците са някак омайващо сладки.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем любопитни факти за мечките.

На Земята са останали само 8 вида мечки заедно с техните подвидове.

За разлика от повечето диви бозайници, мечките виждат цветно като хората.

Полярните мечки са най-големите хищници на Земята. В изправено положение височината им може да достигне 3 метра и половина, а теглото – до 770 кг.

Какво ще стане, ако Земята просто спре?

Гигантската панда всъщност е мечка, за онези, които все още я смятат за плюшена играчка.

Затова пък коалата, която много хора оприличават на мече, не е мечка, а двуутробно животно.

Мечките имат невероятно добре развито обоняние – много по-добро от това на кучетата и повечето бозайници като цяло.

Произходът на белите мечки днес може да бъде проследен до кафявите мечки, населявали Ирландия преди повече от 50 хиляди години. Те носят общи гени.

Под кожуха си полярните мечки имат кафява кожа, а не бяла.

Мечката гризли има сила на захапката повече от 8 милиона паскала. Това означава, че тя може да строши топка за боулинг без проблеми.

Бялата мечка е предимно месоядна, гигантската панда е веган, а останалите 6 вида са всеядни.

Замърсяването на полярните области, които белите мечки населяват, е предизвикало намаляване на средната дължина на пениса на бялата мечка.

Ако изядете черния дроб на една бяла мечка, ще умрете. Човек не може да поеме толкова много витамин А наведнъж.

Знаете ли, че... някои птици могат да спят във въздуха?

Още по темата

Полярните мечки могат да подушат плячката си от 32 км разстояние.

Древните викинги, както и някои сибирски народи смятали мечката за олицетворение на духа на техните предци.

На Антарктида няма бели мечки, само в Арктика.

Мечка е служила в полската армия през Втората световна война. Тя е била обучена да доставя муниции на фронтовата линия и дори е можела да отдава почест.

Мечката гризли се нуждае от около 20 хиляди калории на ден.

Кафявата мечка е националното животно на Финландия.

Кафявите мечки раждат малките си по време на зимния сън. Раждането ги събужда. Мечетата не напускат бърлогата до настъпването на късната пролет.