Притчи, мъдрости, цитати

Притча за обидата

Как да премахнете лесно товара от душата си

19.12.2019г. / 14 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Живеем в свят, който ни предлага не само радости, но и разочарования. Най-големите винаги идват неочаквано, те нараняват, обиждат. Всички ние се различаваме като личности и понякога попадаме в конфликтни ситуации, обиждаме и понасяме обиди.

Сигурно сте имали онова неприятно усещане за тежест в гърдите, когато изпитвате неприязън към някого. То винаги тежи и сякаш ни задушава.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“ споделяме една поучителна история, която ще ви помогне да се отървете от тази тежест.

Един ученик попитал своя мъдър учител:

– Учителю, вие сте толкова мъдър. Кажете ми как винаги сте в добро настроение и никога не сте ядосан? Помогнете и на мен.

Учителят се съгласил да помогне на ученика си и му казал да донесе следващия път една торба и няколко картофа.

– Когато някой те е ядосал или си имал конфликт, вземи един картоф и от едната страна напиши своето име, а от другата неговото. – казал мъдрецът.

– Това ли е всичко? – попитал ученикът.

– Не. – отговорил учителят – Винаги носи със себе си торбата и всеки път, когато някой те обиди, добавяй по един картоф в нея. Минало се време, торбата с картофите натежала, някои картофи били и развалени, покълнали. Тогава ученикът отново посетил своя мъдрец.

– Учителю, торбата вече тежи много, картофите са развалени, миришат, не е възможно да се движа вече с нея. Може ли да измислиш нещо друго?

Свързани статии

– Същото нещо се случва в душата ти. Когато си ядосан на някого, обиден, това ти тежи като камък. Опитай се да не забелязваш обидите, защото камъните ще стават все повече. Делата се превръщат в наши навици, а навиците в характер, който създава миришещи пороци. Аз ти дадох възможност да погледнеш на целия този процес отвън. Всеки път, когато някой те обиди или ти обидиш някого, помисли дали се нуждаеш от този товар.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
някой ( преди 6 години )
да, съгласна съм, обиждат тези, които не знаят кои са. и понеже не знаят, и понеже са комплексирани, им се налага. когато има деветдесет и девет такива от сто, знаеш ли какво започва да прави 99 персънтайл, започва да обижда в замяна. това е като в чуждите страни, или говориш езика, или не. и ако не го говориш, просто не те разбират. та, понякога се налага да обиждаш - просто, за да говориш на същия език. докато мутрите са на власт, ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
moeto ime ( преди 6 години )
obizhdash, kogato ne znaesh koj si I si iznachalno kompleksiran. I da stignem do tova, che kogato otdelnite lichnosti v balgaria gledat mene si, da sa dabre te, da se razvivat, no bez da machkat po patya si, togava shte stamen I normalno obshtestvo. do togava ednata klasa shte e s parite I buhalkite, a kompleksiranata intelegentziya shte pokazva malkite si muskulcheta v "universitetskite" sredi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
"Опитай се да не забелязваш" далеч не е мъдър съвет. Човек се обижда при несподелено одобрение, при безразличие при очаквано съпричастие, т. е. от близко обкръжение, на което държи. Има разминаване между оценка и самооценка, разминаване в ценностите. Накратко, човекът не е в подходящата за него среда. Не е нужно да трупа конфликти и обиди, а да се огледа и да си намери подходяща за него среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар