Наесен с песен

Какво трябва да знаят майките за първия учебен ден

Пригответе си повече пари от предвиденото за ученически пазар

14.09.2016г. / 14 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първият учебен... Момент, който родителите никога няма да забравят. Етап от живота, свързан с много планове, мечти за бъдещето и реализацията на децата. Ако ви предстои да сте майка на първолак, ето какво трябва да знаете за тази промяна в живота ви.

Купуването на всичко необходимо за училище от списъка, който сте направили или са ви дали от училището, от приятно, почти винаги се превръща в досадно и натоварващо задължение, както за вас, така и за децата.

Дори и вече да сте закупили голяма част от нещата в списъка, на първата родителска среща най-вероятно ще ви уведомят, че има още нещо за купуване. Ето защо, ако сте подготвили определен училищен бюджет, бъдете готови да го надхвърлите.

С встъпването си в училище децата ще бъдат изправени пред нови и по-сложни житейски ситуации, отколкото са били в детската градина. Вие ще трябва да бъдете тяхната подкрепа. Със сигурност ще страдате заедно с тях. Това да ги научите да бъдат силни и да се справят с препятствията е като да ги научите да ходят.

Опитите за ранно ставане започват отново. След лятната ваканция малките са забравили какво е да ставаш рано за детска градина. Е, сега ще си припомните. Събуждането може да отнеме повече от времето, което сте си предвидили.

Със сигурност вие ще бъдете много по-емоционални от вашия партньор и ще очаквате и той да се вълнува по същия начин. Не забравяйте, че при мъжете не е така. Емоциите са запазени за дамите.

Стартът на сутринта, определя това как вие ще се чувствате през останалата част от деня, но и децата. Ако искате те да са спокойни, бъдете търпеливи, позитивни, направете закуската истинско удоволствие, за да влезе детето щастливо и спокойно в класната стая.

По пътя към училище ще разговаряте, но напълно е възможно през първите седмици децата да отказват да посещават училище, да плачат, някои дори изпитват неразположения като температура, повръщане.

Дори и малките да влизат с усмивка в училище, минути след като сте ги оставили, ще започнат да ви минават какви ли не негативни мисли. Ще си поплачете, ще изпитвате чувство на вина, че не можете да бъдете до тях.

В ситуация, в която с по-малкото детенце оставяте баткото или каката в училище, бъдете подготвени за това, че малките могат да се разстроят и да тъгуват за своите братя и сестри.

Докато влезете в ритъм сутрините ви ще бъдат доста динамични. Ще бъдете разкъсани между това да направите закуска, да подготвите детето за училище, обяд или лека закуска. Може би ще се върнете от вратата поне веднъж, за да вземете нещо, което сте забравили.

Без паника! Направете си план, подготвяйте ученическата раница от вечерта, а заедно с партньора ви разпределете задълженията, така че да няма излишен стрес.

Първите седмици в училище може да бъдат удоволствие или стрес за малките. Задачите по математика, с които ще се сблъскате ще ви напомнят за вашата първа среща с тази наука. С удоволствие ще помагате на децата в рисуването и направата на красиви и тематични проекти.

Свързани статии

После ще се гордеете с тях толкова много, че в един момент няма да има място на хладилника ви, където обикновено е мястото за излагане на поводите за гордост. Встъпването в училище е нов период не само за децата, но и за вас.

Ще се преоткриете като родители. И помнете, че всичко е преодолимо и че вашите родители също са се сблъскали с всичко това, през което вие ще трябва да преминете. Такъв е животът!

Снимки: istock

Коментирай