Дневникът на Мартина

Какво се разбира днес под благотворителност?

В речника за произхода на думите, тя означава първо – благородна любов

28.03.2016г. / 16 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес в рубриката ни „Дневникът на Мартина“ споделяме един вълнуващ разказ за благотворителността от чаровната телевизионна водеща Мартина Ганчева.

Благотворителност. В речника за произхода на думите, тя означава първо – благородна любов; второ – израз на това чувство и трето – дейност или действие, подтикнати от нея. А какво се разбира под благотворителност днес? Дали я има само по Коледа? Или по Великден?

Какво и за кого даряваме? Прави ли ни това по-човечни? Как можем само с една плюшена играчка да си спечелим детска усмивка? Не е тайна, че звездите обичат да се включват в благотворителни инициативи.

Първо, защото могат да си го позволят и второ, защото този акт на доброта говори добре за репутацията им. Музиканти и изпълнители често обединяват сили в името на някоя кауза. Те рисуват, разпродават обувки и тоалети, пеят, за да помогнат.

И спортистите даряват и то много. Футболистът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо е №1 не само на терена, но и по благотворителност. В списъка, който се нарича „Атлети, които правят добрини“ и в топ 20 има още един футболист – Неймар.

У нас също се намират добри хора. Макар че не са звезди. Като Велизара Стоилова, която сама преодолява 5 000 км с колело, предприема дълго пътуване от Лисабон до София с кауза – да помогне на братовчедка си да се пребори с рака.

Като Биляна Бойчева, която е силно ангажирана със социални и обществено значими каузи. И макар че съвсем наскоро е стартирала бизнес, всеки месец дарява пари – за обсерватория Рожен, за Дядо Асен, за дете с рядко заболяване.

За подобни жестове се искат смелост, голямо сърце и любов към живота. Емоции, чувства, качества, които напоследък сме избрали да държим в най-долното чекмедже. Мечтая да сме милостиви, искрени и добри. Но не само на думи!

Коментирай