Пълнен шаран с орехи и стафиди за Никулден

02 Дек 2017 | 05:00 |
Рейтинг:
Пълнен шаран с орехи и стафиди за Никулден

Продукти:

  • 1 шаран (около 800 г)
  • 3 големи глави лук, нарязани на едро
  • 4-5 скилидки чесън на филийки
  • 150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода
  • 200 г орехи
  • 200 г гъби, нарязани на ситно
  • 4-5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. вода
  • олио
  • девесил
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • сол

Приготвяне:

Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите.

След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.

Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

Снимка и рецепта: Анатолий Попов

Вижте още: