Мисия кърмене

Как да започнете да кърмите?

Изберете най-добрата поза за кърмене

01.10.2016г. / 12 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Philips Avent

Снимка: Philips Avent

Майчиното мляко е най-добрата храна за вашето бебе. Препоръчително е през първите шест месеца да храните детенцето си с кърма. В настоящата статия ще разкрием за вас някои важни и полезни съвети относно кърменето и как да започнете да храните малкото съкровище.

Курсове по кърмене

За да се чувствате по-уверени, когато моментът настъпи, много от вас биха могли да посетят курсове по кърмене, разясняващи какво представлява този естествен процес. Именно тази увереност ще помогне да намерите позата, в която храненето е най-удобно за вас и вашето бебче.

Изборът на правилната поза

Кърменето е умение, което повечето майки лесно усвояват, но понякога може да отнеме известно време докато откриете най-удобната поза.

Поза люлка

Седнете удобно в леглото или на стол, който подкрепя гърба ви. Задръжте коленете си над равнището на бедрата. За ваше удобство, можете да използвате табуретка или нисък стол, на който да поставите краката си.

  • Използвайте възглавница, за да държите бебето на равнището на гърдите си. Придържайте бебчето си с ръце като наместите телцето му в сгънката на лакътя.
  • Веднъж заели правилната поза, поднесете бебето към гърдите си. Погалете със зърното си кожата на бебчето между нослето и горната му устна.

Под ръка или поза „ръгби топка“

Тази поза е особено подходяща за майки с едър бюст, за майки родили с цезарово сечение или за майки на близнаци.

  • Седнете и поставете възглавница отстрани на тялото си, така че да подкрепя ръката ви.
  • Поставете бебчето на предмишницата си като придържате гръбчето и главичката му с ръката си.
  • Поставете бебчето така, че крачетата и коленцата му да попаднат под вашата мишница.
  • За по-дребни бебета може да се наложи да използвате възглавница, с която да го приближите към гърдите.

Странична позиция

Тази поза позволява да храните детенцето си докато вие сте легнали. По този начин можете да се отпуснете и отпочивате докато кърмите своето съкровище.

  • Можете да поставите възглавница зад вас, която да подпира гърба ви.
  • За ваше удобство свийте краката си в коленете и поставете възглавница между тях.
  • Поставете бебчето към гърдата като съблюдавате да не се налага да се изпъва, за да достигне зърното или вие да не се навеждате към него. Поддържайте главичката с една ръка или с друга възглавница, ако има нужда.
  • Придържайте гърдата си с другата ръка, за да стимулирате засмукването.

Засмукване

След като намерите най-комфортната за вас позиция, поднесете бебето към гърдата, не гърдата към бебето. Уверете се, че то би могло да отдръпне главичката си назад, когато вече е сито. Бебчето ще поеме вашето зърно и част от ареолата (оцветената в по-тъмно кожа около зърното). Веднъж поставено правилно на гърдата, бебчето ще започне бързо да засмуква като по този начин ще стимулира лактацията и отделянето на млякото.

Пълно хранене

Препоръчително е при едно хранене да храните бебето си от едната гърда. Ако детето има все още апетит, след като млякото в гърдата ви свърши, може да го поднесете към другата. Това помага на бебето напълно да усвои хранителните качества на майчиното мляко и да наддаде килограми.

Ако то заспива по време на хранене, можете да сменяте позите на хранене или да сваляте част от дрешките му или да го гъделичкате, за да се нахрани пълноценно. Продължителността на храненето е различна при всяко едно детенце или всяка една майка – може да варира между 10 и 40 минути.

В голяма степен това зависи от възрастта му и техниката/позата на храненето, която избирате.

Свързани статии

Правилната позиция

Ако вашето бебе не е правилно позиционирано спрямо гърдата, млякото няма да потече правилно и вашето бебе може да не засмуче достатъчно количество. Това ще рефлектира отрицателно и за вас, тъй като би довело до препълване на гърдите ви с мляко и зачервяване и възпаляване на зърната.

Вече намерихте своята удобна поза!

Най-накрая вашето бебче изглежда щастливо, наддава в здравословни граници, можете да бъдете сигурни, че вашето мляко потича правилно и сте усвоили техниката на кърмене.

Моля, имайте предвид, че информацията в тази статия е базисна, препоръчителна и не може да бъде приемана като заместваща професионалната/медицинска такава. Ако вие, вашето дете или член от семейството срещате някои от изброените симптоми, моля, обърнете се към вашия личен лекар/педиатър. Philips Avent не може да бъде държан отговорен за вредите причинени от предоставените препоръки.