Мисия кърмене

Как правилно да съхраняваме кърмата във фризер?

Как да запазим правилно кърмата и как да я размразим след това

14.10.2016г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Philips Avent

Снимка: Philips Avent

На кърмещите майки често им се налага да съхраняват кърмата си за следващо хранене. Това никак не е лесна задача. Има толкова препоръки, с които трябва да се съобрази кърмещата майка, за да запази правилно кърмата си за по-късно.

Как най-правилно да съхраните кърмата си?

Най-правилният начин да замразите кърмата си е да я поставите в подходящ съд. Гамата на Philips Avent предлага две решения за съхранение на кърма – торбички и чаши за съхранение. Торбичките за съхранение на кърма са изработени от нетоксичен материал, който не съдържа вредното съединение бисфенол-А (BPA).

Тези торбички се затварят с надежден механизъм. Имат непропусклив двоен цип, който не позволява на кърмата да се разлива, както и да не навлизат бактерии и микроорганизми в нея.

Торбичките за кърма са предварително стерилизирани и не са докосвани от човешка ръка преди първата употреба, което ги прави идеално хигиенизирани.

Много подходящи са за поставяне във фризер, както и в хладилник в зависимост от това колко скоро ще използвате изцедената кърма. Удобни са, защото имат широк отвор, от който да излеете вече размразената кърма в бутилката с биберон.

Чашите за съхранение са стабилни, здрави, удобни за поставяне една върху друга - идеални за съхранение в хладилник или фризер и при транспортиране, защото херметичните капачки не позволяват протичане.

Могат да се надписват с молив или маркер. Подходящи са за многократна стерилизация и се заменят, когато се похабят. Предимство е, че кърмата може да се изцеди в тях директно с помощта на помпа, което редуцира риска от контаминиране, защото не се налага преливане от друг съд.

Как да замразите кърмата?

Съхранявайте кърмата си на малки порции, така че да се замрази и размрази по-бързо.

Обозначавайте всяка торбичка с дата. Когато е дълбоко замразена, кърмата може да престои от 4 до 6 месеца във фризера.

Поставяйте съдовете с кърма във фризера веднага, след като сте я изцедили. Важно е торбичките или чашите да се поставят на дъното на фризера, където температурата е най-ниска.

Как да размразите кърмата?

  • Внимателно прегледайте етикетите с датите на торбичките с кърма. Извадете най-напред съдовете с най-стара дата.
  • Ако кърмата няма да ви трябва веднага, поставете я в хладилника при температура от 0 до 4 градуса за 24 часа, за да се размекне леко от дълбокото размразяване.
  • Когато се налага бързо размразяване, контейнерът се поставя на водна баня и постоянно се разклаща. Изключително практични за целта са специалните уреди за размразяване и подгряванена кърма.

Ако я оставите да се размразява на стайна температура, добре е времето на размразяване да е съобразено с температурата на помещението:

  • При топло помещение – между 27 и 32 градуса – времето за размразяване е 3-4 часа
  • При обикновена стайна температура – между 16 и 26 градуса – времето за размразяване е 4-8 часа
  • В хладилник или хладилна чанта – при температура под 10 градуса – времето за размразяване е 24 часа

Важно е да се отбележи, че кърмата, която сте размразили трябва да се използва в рамките на следващите 24 часа. Веднъж размразена, кърмата не трябва да се замразява повторно.

Снимки: Philips Avent