Защо не е добре да кърмим по време на втора бременност?

Няколко причини

2016-11-13 11:33:00 | Илияна Николова

Много жени се питат – „безопасно ли е да кърмя, докато съм бременна с второ?“ Отговорът не е еднозначен. По правило няма причина да не кърмите, ако сте бременна. Ако е станало така, че една жена е заченала скоро след предишното раждане, не би трябвало да лишава по-голямото си дете от ценната кърма.

Какво обаче може да се обърка?

Преждевременни контракции

Съществува известен риск кърменето по време на бременност да се окаже опасно за плода. Това е така, защото кърменето може да предизвика преждевременни контракции и да застраши здравето на развиващия се плод.

Контракциите са предимно леки и не е задължително да създадат проблем, но е препоръчително да се внимава и да се провеждат редовни консултации с лекар специалист по време на бременността.

Понижаване на хранителната стойност на кърмата

Здравословната и балансирана диета и пиенето на повече течности е от голямо значение. Това осигурява оптимално функциониране на майчиния организъм.

Снимка: iStock

Повишеното внимание към приема на течности и питателна храна е важно от гледна точка на това, че тялото ви ще се затрудни да осигури всички необходими хранителни вещества за кърменето, а и за развиващия се плод. Възможно е дори кърмата ви да изгуби голяма част от хранителната си стойност, докато в матката ви се развива бебе, което също има нужда от хранителни вещества.

Количеството кърма може да намалее

С напредване на бременността самото количество кърма също може да намалее поради изменението в хормоналния баланс. Тези фактори могат да доведат до преждевременно отбиване на детето, докато родите следващото.

Повишена чувствителност на зърната

Друг често срещан проблем при кърмене по време на бременност е повишената чувствителност на зърната. Те стават раздразнителни и чувствителни поначало, а когато освен всичко останало сте и бременна, това усложнява картината.

Още по темата

Умора

Умората, свързана с бременността ще ви налегне още повече, защото освен нея ще изразходвате от хранителните си запаси, за да кърмите по-голямото дете.

Предизвикателствата по време на бременността са много. Ако освен това се налага и да кърмите, трудностите се удвояват.