Мисия кърмене

Елена Василева: Подготовката за кърмене трябва да стартира преди раждането

Вижте няколко добри съвета за кърменето от специалист в областта

28.09.2016г. / 16 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

От момента на зачеването всяка жена има хиляди въпроси и страхове, на които търси отговори. Днес в рубриката ни Мисия кърмене“ се радваме да ви представим Елена Василева. Елена е акушерка, завършила е Медицинския университет в София и има дългогодишен опит в родилна зала в УАГБ „Майчин дом“ – София. Създател е на Училището за родители Ма-Ма.

От 12 години работи активно за утвърждаване на предродилната подготовка в България и в подкрепа на кърменето, като същевременно е и медицински консултант за Philips Avent. Вижте какво споделя специално за читателите на Az-jenata.bg за кърменето, за това как да го превърнем в мисия възможна.

                                                   Елена Василева

По ваши наблюдения, все повече майки избират да кърмят своите бебета или пропускат този момент?

Почти всяка бъдеща майка дава заявка, че би искала да кърми детето си. Много малък процент са тези, които откровено заявяват, че не желаят да кърмят.

Какво най-често отказва майките да кърмят?

Според изследване, проведено в България, около 93% от майките кърмят при излизане от болницата. Но още в края на първия месец този процент спада до 18! Само 10% от бебетата са на изключително кърмене до шестия месец.

Аз лично чета числата така – жените искат да кърмят, те са наясно колко е важно децата им да получат най-добрата храна в старта на своя живот, но за съжаление липсата на подкрепа е убийствена. И като казвам подкрепа, това не значи само да покажеш на една майка как се държи бебе и как се сменят неговите пози за да е ефективно кърменето, но и да я изслушаш, да я успокоиш, ако е тревожна, да се радваш с нея, когато успява...

Как да направим кърменето мисия възможна?

Тя природата е направила кърменето мисия възможна. Ние сме тези, които го правим трудна. Не бих казала невъзможна, защото има жени, които много успешно се справят с кърменето. Трудно е, защото на различни нива се слага прът в колелото.

Много малко са болниците, в които се позволява на жените да кърмят още на родилното легло. Хиляди страници се изписаха колко важен е този момент, но все още раждането се обслужва с пренебрежение към кърменето и лактацията! А те са част от репродуктивния цикъл на жената. Кърмата е фактор за здравето на детето точно толкова, колкото и безпроблемната бременност и лекото раждане.

В послеродовите отделения грижата за кърмещите майки се прилага на различни езици. Жените често получават по-скоро объркващи съвети как да постъпят, някои от които далеч от добрите практики. А после идва ред на таблиците за ръст и тегло в детските консултации, които най-често са причина за назначаване на добавка. Когато в менюто на детето се появи т. нар. заместител на кърма, кърмата най-често си отива.

Какво съветвате бъдещите и настоящи майки, които се консултират с вас за кърменето?

Всяка консултация изисква индивидуален подход. За мен е много важно първо да успокоя жената, за да разбера къде точно е проблемът. И когато той се изясни, решаваме го заедно. Жените, които ми се доверяват знаят, че могат да разчитат на мен, че не са сами.

Все повече жени се доверяват на консултантите по кърмене. Как да изберем точния?

Консултантите по кърмене не са медицински лица, но получават една много добра подготовка за процесите на кърмене и лактация. Обикновено мотивацията им да се обучат за консултанти е лично преживяване и отношение към кърменето. Ето защо тези момичета са добро решение за всяка жена, която има нужда от съвет – консултантите го правят с твърдата убеденост, че всяко бебе трябва да има своя шанс да получи кърма.

Моят съвет към настоящите и бъдещи кърмачки е да се доверят на консултантите по кърмене, още повече, че те са и лесни за откриване. Мрежата, която е създадена ги посочва с имена и телефони не само по градове, но и по жилищни квартали.

Кога е добре да започнат консултациите?

Подготовката за кърмене трябва да стартира преди раждането. Добре е да се получи правилна и достатъчна информация, която после да бъде приложена в действие. Но в първия момент, в който жената изпитва колебание или притеснение, добре е да потърси своя консултант по кърмене. Нека не се чака задълбочаване на проблема!

Когато бебето се кърми, необходимо ли е да приема и други течности?

Ако едно бебе се кърми, когато поиска и където огладнее, то само ще отказва прием на всичко останало, освен кърма. В този смисъл, кърмата е всичко, от което то има нужда и винаги в достатъчност.

Кога и как може да се комбинират кърмата с адаптираното мляко?

Нуждата от добавка се налага, когато има категорични данни за недостатъчно кърма у майката или явно ненаддаване на тегло при бебето. Важно е обаче въпреки добавката да се направи всичко възможно за възстановяване на кърменето като норма на хранене, когато това е възможно.

Кои са неочакваните реакции на бебето по време на кърмене (повръщане и т. н.) и майките трябва ли да се притесняват от тях?

Кърменето е програмирано така, че да няма рискове от инциденти. Бебето контролира количеството кърма, което попада в устичката му и успява безпрепятствено да се справи с преглъщането без да се задави. Добре е след като приключи с храненето детето да се изправи и ако има погълнат въздух да му се даде шанс да се изхвърли от стомахчето.

Понякога заедно с въздуха излиза и малко мляко – това не бива да притеснява родителите. Но ако след всяко хранене детето повръща обилни количества кърма, вече има повод да се направи консултация със специалист, който да изясни причината.

Ако майката има кърма, до колко месечна възраст на детето може да кърми?

СЗО препоръчва изключително кърмене до шестия месец и през целия период на захранване, който трае няколко месеца.

До колко месечна възраст е приемливо детето да се храни от гърдата?

Шест месеца трябва да се осигури изключително кърмене. Следва захранване, съпроводено от кърмене. А после всеки сам трябва да реши колко и докога. Аз лично не бих кърмила детето си повече от година и половина, но бих уважила решението на жена, която кърми и след две години.

Възможно ли е да кърмим и същевременно да сме работещи майки?

Не е лесно, но не е невъзможно. В тези случаи бебето може и да не се кърми, но пак да се храни с кърма. На първо място е важно да получи кърма! Най-добрият начин за това е чрез кърмене, но когато то не е възможно, тогава майката може да се изцеди и бебето пак да разчита на нейното мляко.

Работещите майки трябва да са запознати с техниките на изцеждане и да разполагат със сигурна помпа. На пазара има и прекрасни контейнери, които могат да съхраняват изцедената кърма, докато дойде ред да се използва. Има и редица други артикули, улесняващи транспортирането на изцедена кърма, ако това се случва на работното място.

Първите седмици от кърменето са най-стресиращи за майките. На едно хранене колко минути трябва да задържим бебето на гърдата?

Стресът, за който говорите е социален феномен. Нима нашите баби, които не са имали заместители на кърма са били стресирани? Те са знаели, че когато бебето се появи, то се слага на гърдите за кърмене, защото са наблюдавали как са го правили техните майки, техните баби, техните съседи... Това е нормата!

Съвременната жена е притеснена, защото кърменето се подкрепя само на думи. Ако имаше отношение към този естествен процес, щяха да се създадат условия най-малкото да не се пречи той да се случи. Едно такова условие, например, е неразделяне на бебето от майката след раждането, за да може да се храни когато поиска и колкото иска. Знаете ли, че все още има болници, които възприемат като ВИП услуга майката и бебето да са заедно и срещу тази услуга има цена?

Отделянето на бебето от майката без да има сериозни медицински причини, винаги носи вреда на кърменето като практика. Колкото до това колко време трябва да се храни едно бебе, това го определя самото бебе. В началото те го правят често и по малко, защото стомахчето е мъничко.

Но многократното задоволяване на нуждите от храна на бебето има и позитивен рефлекс върху лактацията, защото ако тя се отключва по правилата на природата на бозайника след падането на плацентата, то нейното стабилизиране зависи от режима на търсене. Или колкото повече се иска от гърдите, толкова по-стабилно ще работят те. Всичко е сметнато брилянтно в тази физиология!

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg...

На първо място им желая здраве! Пожелавам им здрави бебета! Пожелавам им мъдростта да се вслушат в природата на бозайника и да помнят, че най-добрият учител в уроците по кърмене е бебето.

Нека да слушат него, защото то не знае, че има алтернатива в кутийка. То очаква да бъде кърмено и знае как да се справи! Когато подаде сигнал, прегърнете го! А прегръдката винаги води до гърдите.