Любопитни факти за кърмата

Кърмата се променя с течение на времето

2016-11-09 07:45:00 | Михаела Лазарова

Също като бременността и раждането, кърменето е процес, за който е добре да се информираме, да бъдем максимално подготвени. Ето защо днес в рубриката ни „Мисия кърмене“ споделяме няколко любопитни факта за кърмата.

Съдържа важни захари

Майчиното мляко е доста сладко от гледна точка на своя химичен състав. То има около 200 различни захарни молекули. Когато бебето се роди и започне да се кърми, захарите, които се съдържат в кърмата осигуряват препитание за нарастващата бактериална популация в тялото на бебчето. За олигозахаридите се смята, че насърчават растежа на така наречените добри бактерии в червата.

Кърмата помага в борбата с инфекциите

Още едно много важно действие на захарите в кърмата е, че намаляват риска от инфекции при новородените. Тези захари не позволяват на чревните патогени като норовирус да се прикрепят към лигавицата на червата и съответно да причинят сериозни чревни проблеми.

Синтезирането на кърма се контролира от същия хормон, който контролира оргазмите по време на секс

Хормонът окситоцин е хормонът, който се освобождава по време на раждане, при полов акт, както и по време на кърмене. Окситоцинът е и единият от хормоните на щастието. Ето защо много кърмещи майки споделят, че онези моменти, в които кърмят бебетата си, ги карат да се чувстват много повече от свързани с тях, усещат успокоение, вътрешен баланс и щастие.

Кърмата се променя с течение на времето

Веднага след раждането кърмата е богата на антитела и молекули, които имат функцията да забавят растежа на вредните бактерии в организма на бебето, тъй като имунната му система все още е много крехка. Месец по-късно, бебето вече е изложено на редица промени във външния свят и имунната му система започва постепенно да се развива и да укрепва.

Почти по същото време настъпват и промени в майчиното мляко. Според специалисти, нивата на антитела, синтезирани в кърмата, могат да намалеят с до 90 на сто, само месец след започване на кърменето.

В същото време мазнините и другите жизненонеобходими хранителни вещества се увеличават, за да осигурят най-здравословното хранене на бебето.

Още по темата

Към гореизброените любопитни факти и ползи от кърмата, трябва да добавим, че майчиното мляко не само повишава защитните сили на имунната система, но намалява и риска от бактериални и вирусни инфекции, сред които са:

  • инфекции на дихателните пътища
  • ушни инфекции
  • бактериален менингит
  • пневмония
  • инфекции на пикочните пътища
  • диария
  • настинки и грип

При кърмените бебета се намалява и рискът от възникването на някои заболявания в по-късен етап от живота им, като:

  • диабет тип 1 и 2
  • болест на Ходжкин
  • левкемия
  • наднормено тегло
  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • болест на Крон
  • язвен колит
  • астма
  • екзема

Ето защо майчиното мляко може да бъде наречено природно чудо.

Снимка: istock