15 за следващите 15

„15 за следващите 15“ представя: Мадлен Алгафари

Мадлен Алгафари: Няма лоши емоции

09.05.2017г. / 14 26ч.
Михаела Лазарова
Мадлен Алгафари. Снимка: facebook

Мадлен Алгафари. Снимка: facebook

Първият женски сайт в България Az-jenata.bg става на 15-години. По този повод стартирахме специалния проект „15 за следващите 15“ и в него ще ви срещнем с 15 успели жени от различни сфери. Наш партньор в проекта е предаването „Днес в събота“ по Bulgaria ON AIR с водещ Бойка Делиева, в което ще може да видите всички интервюта. Днес ви представяме психотерапевта и писател Мадлен Алгафари.

Тя е възпитаник на СУ „Свети Климент Охридски“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Има редица специализации в България и чужбина, участия в международни конгреси по психотерапия, занимава се с преподавателска дейност у нас, с провеждането на уъркшопове във водещи европейски държави, сред които Италия и Франция, но и зад океана – в САЩ.

Мадлен Алгафари е и автор на книги с психологическа тематика, някои от които са преведени на английски и сръбски език.

Обича да пътува, да пее, да пише поезия. Ето какво още сподели пред водещата Бойка Делиева за живота, търсенето на АЗ-а и намирането на позитивното.

                                                    Снимка: facebook

Какво бяха за вас последните 15 години? Вие самата сте човек, който не спира да търси, да се преоткрива, трансформира.

В последните ми 23 години основното ми занимание е психотерапията, а в последните 15 излязоха 9-те ми книги, ако така ги сметнем, защото точно 2002 година излезе на пазара първата книга, която публикувах.

И всяка една от тях е в търсене на самите нас...

В търсене на себе си, в търсене на осъзнатост.

Вие открихте ли себе си?

Със сигурност повече, отколкото когато тръгнах по този път. Аз не мисля, че някой може да каже „Аз напълно познавам и съм открил себе си.“ Ако го направи, да не звучи като жестока шега, но или е от малцината просветлени на тази планета, или ако го твърди е по-скоро от острото отделение на психиатрията.

Защо е толкова трудно да стигнем до тази осъзнатост? Самите ние ли не го искаме, или не знаем как?

Ако само се опитаме да си представим съотношението съзнавано несъзнавано, което е горе-долу 5% към 95%, това е повече от ясно. Защо това е един дълъг път, защо има препятствия и много съпротиви и понякога много болка, за да се срещаме със себе си. Защото автентичното себе си, много пъти изобщо не го познаваме, живеем с клишета.

Цялото интервю с Мадлен Алгафари може да проследите във видеото.

<iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://video2.ibg.bg/iframer/108542" width="640"></iframe>

 

Коментирай
5 rate up comment 2 rate down comment
не 1 ( преди 6 години )
На мен също никога не ми е било нито интересно, нито приятно да я слушам. Говори с учебникарски фрази и е много външна /дистанцирана/ от хората. Не знам защо, така ли ги учат, при тях само нечетящи хора ли ходят, но и другите психолози, които ми минават пътя, имат стойка, глас и изражение, които демонстрират лична незаинтересованост. Вярно, и смъртта е форма на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар