Готварство

Домашна сладоледена торта с карамел

11 Окт 2017 | 12:25 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 минути Порции: 10
Домашна сладоледена торта с карамел

Продукти:

  • 1 чаша захар
  • 1 супена лъжица вода
  • 350 г маслени бисквити (или чаени)
  • 1 л сладолед по избор
  • 50 мл разтопено масло
  • ½ чаша сладкарска сметана
  • карамелен топинг

Приготвяне:

Натрошете бисквитите с половината от разтопеното масло. Ще се получи лепкава смес. Разстелете я на дъното на тава вместо блат за торта. Извадете сладоледа на стайна температура да се размекне леко. Разпределете го върху блата и върнете във фризера, докато стегне отново. 

За да направите карамеления сос за тортата смесете захарта и водата на котлона докато заври. След като захарта се стопи, свалете от котлона. Към сместа добавете останалото масло и разбъркайте, за да се сгъсти леко. Полейте тортата със соса и върнете отново в камерата. 

Преди да сервирате, украсете с малко готов карамелен топинг. 

Снимка: istock