Меню

Как се прави баница?

12 април 2010 | 09:36 | Ивет Лолова
2 от 1 гласа
Добави в любими
Как се прави баница?

Приготвяне

Най-добре ще научите как се прави баница, ако отидете на гости в село Баница, община Враца. Там са най-добрите майсторки на това традиционно българско печиво. Разбира се, ако имате време.

Иначе баницата е типично българско ястие, характерно за цяла България. Кой не знае прочутата гатанка “Дрипава циганка пред царя излиза” – защото колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова е по-вкусна. Ядем баница в празник и в делник, за закуска, обяд или вечеря. Има суха или сиропирана; сладка или солена, или сладко-солена; с яйца, без яйца, зеленчукова, лучник или плодова баница.

Ето някои основни рецепти с готови кори:

Класическа баница със сирене и яйца
1 пакет готови кори, 4 яйца, 300 г сирене, 150 г масло и/или олио
Разбъркайте яйцата със сиренето. Намажете с олио и брашно една тавичка и започнете да редите – кора, намазана с разтопеното масло и плънка, пак кора и така нататък. Печете при 200 градуса около 30 минути.
Към същата рецепта може да добавите 1 ч. ч. кисело мляко с 1 ч. л. сода бикарбонат. Или да поръсите всяка кора с газирана вода или лимонада. Ако по някаква причина не ядете яйца – не ги слагайте – баницата пак ще се получи.
Мокра баница се получава, когато залеете изпечената и още топла баница със сирене с хладък сироп от вода и захар.

Постна (вегетарианска) баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч. олио или зехтин, 300 г тофу – соево сирене без генни модификации, босилек, фини овесени ядки.
Натрошете тофуто и го смесете с босилека и овесените ядки. От корите завийте малки банички, като предварително ги намажете със зехтин.

Зеленчукова баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч олио или зехтин, 1 червена чушка, 1 или половин тиквичка, 1-2 с. л. грах, зеле и морков, босилек и овесени ядки.
Настържете зеленчуците на едро ренде и ги разбъркайте с малко босилек и 1-2 супени лъжици овесени ядки.
Намажете корите с олио и навийте малки банички. Поднесете ги поръсени с магданоз.

Плодова баница
1 пакет готови кори, 1/2 ч. ч. олио или зехтин, ябълки, сини сливи, тиква, стафиди, орехи, ванилия, канела, индийско орехче, джинджифил – ароматите са по избор.
Настържете избрания от вас плод и овкусете с аромат, добавете стафидите и нарязаните на едро орехи. Завийте от корите малки банички. Изпечете на 200 градуса около 30 минути. Поднесете поръсени с пудра захар или фина кафява захар.

Ето още рецепти за баница:
Рецепта за лучник
Сладко-солена красива баница
Дърпана баница

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
KOKO ( преди 11 години )
Какви са тия майсторки на баници, като ги правят с готови кори? Така и баба знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Курт ( преди 11 години )
Единственото сгрешено е, че името на с. Баница не идва от яденето баница, а от това, че в селото има минерален извор, върху който е построена баня. Всички околни жители ходели навремето на баня в това село и от там името - Баница, т.е. там където е банята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
gabi ( преди 11 години )
32 rate up comment 0 rate down comment
valentina ( преди 11 години )
33 rate up comment 0 rate down comment
didonab ( преди 11 години )
Ако със 100 гр сирене и 2 яйца Вие успеете да направите баница от цял пакет кори, определено ще грабнете габровската награда! Преди да побликувате рецепта се опитайте да я изпълните.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Ивет Лолова ( преди 11 години )
Благодаря за забележката. Тъй като наистина рецептата не е габровска, грешката е поправена - за 1 пакет кори продуктите трябва да са двойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар