За дома

7 от най-мръсните места в кухнята

Сещате ли се да ги почиствате?

07.08.2017г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Дори най-чистата кухня има много бактерии. На някои определени места се задържат повече патогени, а други забравяме да почистим редовно.

Кои места в кухнята задържат повече бактерии?

Поставката за ножове

Някога изобщо сещали ли сте се да почистите поставката си за ножове. Надали е хрумвало на мнозина, защото презумпцията, че поставят чисти ножове ги кара да мислят, че няма какво да изцапа поставката отвътре. Това не е така. Във всеки процеп има ужасно много бактерии.

10 начина да направите дома си визуално по-голям

Пластмасовите шкафове за плодове в хладилника

Всеки хладилник е снабден с пластмасови рафтове или шкафове, в които се складират плодове, зеленчуци, пресни продукти. Те са истински развъдник на бактерии, особено защото в най-долната част на хладилника температурите са по-високи и се създават условия за това. Почиствайте тези зони поне 2 пъти седмично.

Сектора за месо в хладилника

Месото е един от най-големите потенциални развъдници на бактерии. Отреденото за месо място в хладилника трябва да се почиства през ден за най-голяма сигурност срещу болестотворни микроорганизми.

Остриетата на блендера

Когато измивате блендера почиствате ли под остриетата? Там отдолу има гумени уплътнения, които задържат бактерии. Трябва да ги почистите с дезинфектант и гореща вода след всяко ползване.

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Свързани статии

Отварачката за консерви

Малко хора измиват отварачката за консерви след всяко ползване. Тя обаче заразява храната в консервата, пренасяйки бактериите в нея при самото отваряне.

Дървените шпатули

Дървените лъжици и шпатули са поле за развитие на бактерии, ако не бъдат почистени в дълбочина. Всяка цепнатина на дървото задържа бактерии. Ако не се почисти добре, бактериите се размножават.

Сушилнята за съдове

Колко често почиствате сушилнята за съдовете? Това е едно от най-често забравяните за чистене места в цялата кухня.

Коментирай