Здраве и красота

От кои храни има нужда щитовидната жлеза

Знаем ли как да се храним?

21.08.2013г. / 12 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Щитовидната жлеза е орган с формата на пеперуда, разположен в областта на шията. Той е отговорен за редица процеси, които протичат в тялото на човек. Има симптоми, които могат да подскажат за нейната нарушена функция, като: сърцебиене, потене, резки промени в теглото, безсъние, мудност, умора. 

Някои учени споделят, че има минерали и витамини, които играят поддържаща роля за нормалната функция на щитовидната жлеза. Сред най-важните са йод, селен, цинк, магнезий и витамин А. Тук са изброени няколко храни, които е добре да консумирате в умерени количества (като храните богати на селен), за да поддържате една здрава щитовидна жлеза. 

Водорасли

Тази екзотична храна все по-лесно може да бъде намерена в хранителните вериги или да бъде поръчана в редица ресторанти. Водораслите са богати на йод и важни минерали. Приготвени на супи, под формата на суши и други ястия, те са идеална храна за щитовидната жлеза. Ако се затруднявате с тяхното намиране и закупуване може да ги намерите  под формата на хранителна добавка. 

Храни богати на селен

Селенът също е от значение за правилната функция на щитовидната жлеза. Консумирайте бразилски орех, риби, обикновен орех, синапено семе. Но внимавайте, много е лесно да предозирате със селен. Яжте ядки и риба не повече от два пъти седмично. 

Храни богати на цинк

На трапезата ви е добре  да има черен дроб и говеждо месо. Ако не сте любители на месото може да си набавите цинк, консумирайки лимец, сусам, тиквени семки, спанак, къдраво зеле и други. Тези храни са богати и на магнезий, също важен за функцията на щитовидната жлеза.

Сладките картофи и морковите, които може да консумирате целогодишно ще ви помогнат да си набавите важният витамин А. 

Винаги обръщайте внимание на симптомите, които могат да подскажат за евентуални нарушени функции на щитовидната жлеза. Когато този орган страда, това се отразява на състоянието на косата, кожата, менструацията и други. Посъветвайте се с лекар, осигурете си спокойствие и добра храна, съдържаща горе споменатите важни витамини и минерали.

Коментирай