Здраве и красота

Ползите на "хормона на любовта" – окситоцина

Окситоцинът е единственият любовен еликсир, който наистина работи

14.10.2014г. / 15 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Окситоцинът или още наричан „хормон на любовта“ неслучайно е спечелил това прозвище.

Той е специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, имащ за цел да успокоява мозъка и да създава чувство на щастие и удовлетвореност. Кога най-много се секретира той, ако не докато изразяваме любовта си към някого?!

Този хормон не просто ни прави весели и обичливи, той има своите специални психически и физически влияния, които предизвикват реални изменения в организма и дори могат да преборят някои заболявания. Той е основният двигател в борбата с депресията.

Как всъщност действа окситоцинът и защо е толкова важен?

Лесен за употреба

Казваме това условно, защото да си набавиш нужното количество окситоцин е съвсем просто – трябва само да прегърнеш или да целунеш някого. Един просто приятен контакт може да ви зареди с големи количества от живителния еликсир.

Любимото ви занимание също увеличава нивата на окситоцин в кръвта, да не говорим за спорта по принцип. Една вълнуваща среща с харесван от вас човек пък може да изстреля нивата на този хормон направо в небето.

Окситоцинът е единственият любовен еликсир, който наистина работи

Няма по-ефикасен от него в това отношение. Той помага на двойките да създадат по-силно чувство помежду си и е предпоставка за заздравяване на интимността и доверието. Окситоцинът се секретира в големи количества и по време на секс, като високите му нива повишават и сексуалната възбуда.

Привличането между партньорите също е пряко свързано със секрецията на любовния хормон.

Укрепва връзката между майката и детето

Окситоцинът влияе не само на любовните връзки в буквалния смисъл. Връзката между родители и деца също се контролира от този хормон.

Още от раждането на детето окситоцинът създава естествена връзка между майката и новороденото. С прегръщането на невръстното бебе нивата на хормона се увеличават и привързаността расте.

Нивата на окситоцин се повишават и при кърмене, като чрез майчината кърма майката предава необходимото количество от хормона на бебето.

Помага за преодоляване на социалната тревожност и страховете

Окситоцинът има голям потенциал за лечение на тревожност и депресивни разстройства, защото повишава усещането за радост и добро настроение.

Той предизвиква чувство на оптимизъм и желание за повече ежедневни дейности. При нормални нива на окситоцин, човек губи усещането за социална бариера, което е полезно в създаването и заздравяването на социалните контакти.

Свързани статии

Премахва болката

Противовъзпалителните свойства на окситоцина са научно доказани. Той е мощно собствено средство на организма в борбата срещу болката и възпаленията. Изследванията показват, че той може да облекчи спазми, предменструален синдром, мускулни болки, главоболие и дори родилни мъки.

Действа като антидепресант

На лекарите е известно, че ниските нива на окситоцин след раждането са пряко свързани с появата на следродилна депресия. Освен това неадекватното начало на отношенията между братя и сестри в ранна детска възраст също може да създаде сложни отношения в бъдеще.

Братята и сестрите, които са си играли щастливо и безгрижно заедно като деца е по-вероятно да установят трайна и дълбока връзка като възрастни.

Подобрява храносмилането

Стресът сваля нивата на окситоцин в кръвта. Знаем, че той е главен виновник за много неприятни състояния и заболявания. Неизбежно е да се отървем напълно от стреса в ежедневието си, но можем да се обградим с любими хора след дългия ден, което ще ни осигури повишаване на нивата на окситоцин.

Стресът влияе много зле и на храносмилането. Полезните бактерии в червата умират, а намаляването на количеството им директно означава поява на стомашно-чревни разстройства. Окситоцинът повлиява благоприятно този проблем и връща нормалния такт на работа на храносмилателната система.

Имунна система

От всички тези ползи „най-доволна“ е имунната система. След като всичко останало в организма е наред, тя функционира нормално и предпазва от навлизане на болестотворни агенти.

Коментирай