Здраве и красота

От кои витамини и минерали се нуждаем през есента?

Добавете към менюто си селен и желязо

09.10.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

При настъпването на есента и зимата всеки има своите малки трикове за подсилване на имунната система. Някои консумират повече лимони и мед, докато други се доверяват на хранителните добавки, обогатени с витамини и минерали.

Споделяме кратък списък на най-необходимите за настоящия сезон и предстоящата зима. Те ще ви помогнат да засилите имунитета си и да бъдете в добро здраве.

Витамин С

Този витамин е един от най-важните, които не само спомагат за изграждане на защитните сили на организма, но и намалява продължителността и тежестта на симптомите. Витамин С действа като мощен антиоксидант.

Има способността да предпазва организма от заболявания, включително сърдечносъдови заболявания и рак. Играе важна роля в синтеза на колаген, който от своя страна е важен за красотата и младостта на кожата, също така и за изграждането на телесните тъкани и кости.

Витамин С може да си набавите чрез прием на хранителна добавка. Препоръчителната доза е 40 милиграма на ден за възрастни и 25 мг на ден за децата (въпреки това предварително е добре да се консултирате с фармацевт или лекар). Храни богати на витамина са цитрусовите плодове, киви, ягоди и боровинки, зеле, броколи, картофи.

Селен

Селенът е основен елемент, който изгражда част от ензимите, които защитават организма от увреждане. Като антиоксидант, засилва имунната система и се смята, че намалява риска от появата на някои видове рак, като рак на простатата.

Селенът играе важна роля и за функцията на щитовидната жлеза, а също така за здравината и красотата на косата и ноктите. Добри източници на селен са орехите, бразилския орех, рибата, червеното месо, зърнените култури.

Желязо

Желязото е важен елемент, който спомага за образуването на червени кръвни клетки, изгражда защитата на организма и подобрява външния вид на кожата. Когато на организма не му липсва желязо, човек се чувства енергичен, бодър, жизнен.

Липсата на желязо може да доведе до анемия, слабост, умора. От друга страна трябва да се избягва и прекомерният му прием.

Хранителни източници на желязо са червеното месо, зърнени храни, яйца, боб, леща и сушени плодове. Важно е когато приемате желязо да приемате достатъчно количество и витамин С, защото той спомага за по-лесното усвояване на желязото от организма.

Препоръчителната дневна доза е 15 мг за жените, 9 мг за мъжете и 2,9 мг за деца (въпреки това предварително е добре да се консултирате с фармацевт или лекар).

Свързани статии

Витамин А

Витамин А е важен за тъканите, необходими за растежа и развитието, както и за здравето и красотата на кожата. Също така укрепва имунната система и поддържа доброто зрение. Хапвайте повече мляко, яйца, зелени листни зеленчуци, манго, кайсии, домати, моркови, мазни риби.

Ако приемате витамин А под формата на хранителна добавка, не превишавайте препоръчителните дози, защото може да се окаже токсичен и да навреди на здравето на черния дроб.

Витамин E

Витамин Е действа като антиоксидант и защитава клетъчните мембрани. Смята се, че изгражда и защита на организма към някои видове рак и сърдечни заболявания. Витамин Е е важен и за здравето и красотата на косата, кожата и ноктите. Основни хранителни източници са ядките, спанак, броколи, зеле.

Коментирай