Здраве и красота

Крещящи признаци, че тялото ви е под тотален стрес

Физическите проявления на стреса, които погубват здравето

13.12.2016г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е пагубен за здравето. Той не просто изпива силите и желанието ви да вършите ежедневните си задължения, но и има сериозни физически проявления.

Лошото е, че на стреса се противодейства трудно, въпреки че не е невъзможно. Трябва само да умеем да обръщаме внимание на признаците, че тялото ни е под стрес. Някои признаци обаче издават, че не просто сте стресирани, а че стресът е преминал границата на допустимото и е започнал всячески да ви руши. Кои са те?

Венците ви кървят

Венците кървят обикновено заради инфекции, зъбен камък или заболявания на устната кухина. Ще се изненадате, но стресът също може да провокира кървене от венците. Стресът всъщност предизвиква свиване на кръвоносните съдове в цялото тяло и като резултат може да се появи кървене от венците.

Хормоните на стреса предизвикват спад в имунната система, което дава шанс на болестотворните бактерии да нападнат лигавиците. Ето още един механизъм, по който стресът влияе негативно.

 

Иска ви се да гледате повече комедии

Според някои изследвания, повишеният подсъзнателен интерес към комедийните филми е сигнал, че мозъкът ви неистово има нужда да се разсее, да се разтовари и да погледа нещо смешно. Ето защо, ако напоследък непрекъснато ви се гледат „Приятели“, явно напрежението ви е дошло в повече.

Изпитвате ужас да погледнете банковата си сметка

Финансите са един от най-сериозните източници на стрес. Според американско проучване 23% от американското население изпитва тревожност и напрежение при мисълта за справка за наличните финанси. Още едно доказателство за това как се отразява на психиката и здравето напрегнатият начин на живот.

Силни стомашни болки

Стомашните болки, запекът, диарията са сериозни признаци на крайно изтощение под влиянието на стреса. Неслучайно хората казват, че „преглъщаме“ ли стреса, той атакува първо стомаха. Болките в коремната област, както и разстройствата на отделителната система са крещящ признак на крайно повишени нива на стресови хормони в тялото.

Световъртеж

Световъртежът се проявява при драстично повишение на кортизол в кръвта. При стресова ситуация или при внезапна тревожност световъртежът се изявява много силно и може да предизвика нервен срив, паник атака, гадене, повръщане.

Губите интерес към външния си вид

Изпадането в тотална загуба на интерес към външния вид е признак, че тялото и мозъкът ви вече са се предали на стреса. В най-тежките случаи страдащите дори спират да се къпят и да перат дрехите си. Започват да излъчват лоша миризма. Дори когато се появяват в обществото или на работа не изпитват нужда да се приведат в приемлив вид.

Безсъние

Безсънието също може да се причини от високи нива на стресови хормони. Тялото и нервната система имат крайна нужда от почивка, но не могат да я получат заради невъзможността да се отпуснат и да получат здрав сън. Тревожните мисли не оставят мозъка ви на спокойствие.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време