Здраве и красота

Лекове при махмурлук

Хапвайте банани и аспержи

31.12.2016г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празниците винаги оставят приятни спомени, но понякога и неприятен махмурлук. Обилното похапване често поливаме с не малко количество алкохолни напитки. След края на някое такова хубаво празнуване търсим начин да елиминираме неразположенията свързани с махмурлука.

Някой хапват топла супа с лют пипер, други добавят малко ракия в кафето си и пресен лимонов сок, някои пият бира. Споделяме още няколко лека, които доказано помагат.

Яйца

Гладът след махмурлук или липсва, или пък е налице и ви кара да изядете всичко, което видите. Затова към любимите ястия добавете и няколко яйца. Те съдържат цистеин – аминокиселина, която разгражда ацеталдехида в черния дроб, който сте вкарали в тялото с консумацията на алкохола.

Жълтъкът на яйцето съдържа и ензима глутатион, благодарение на който много бързо ще се възстановите след препиването.

Аспержи

Според проучване, консумацията на аспержи има очистващо за организма действие. Когато консумираме алкохол, в тялото ни попадат и не малко токсини, които са особено вредни за черния дроб.

От друга страна хрупкавите и свежи аспержи съдържат аминокиселини, които помагат за очистването на черния дроб. Ето защо ги яжте всеки път, след като сте консумирали алкохол.

Шоколад

Шоколадът има доказани ползи за здравето, когато се консумира в умерени количества и е с голямо съдържание на какао. Освен вкусен, той може да бъде и вашето спасение от махмурлука.

Хапвайте го както ви се иска – натурален, намазан върху филийка или като топъл шоколад. Едно е сигурно, след него ще повишите нивата си на енергия.

Чай от мента с джинджифил

Едно от най-честите неразположения при махмурлук е гаденето, съпроводено със стомашни киселини. За да ги облекчите, пийте чай от мента с парче пресен джинджифил. Тези две билки доказано облекчават неразположението, действат противовъзпалително и възстановяващо. В същото време ще помогнат на тялото ви да се детоксикира.

Сок от туршия

Зелев сок, сокът на киселите краставички и т. н. са едни от най-добрите лекове при махмурлук. Сокът спомага за рехидратирането на организма, възстановява електролитните нива, намалява дори стомашните болки.

Към топлата супа или ароматното кафе добавете и чаша сок от туршия и забравете за махмурлука.

Банани и гевречета/солети

В комбинация или поотделно, тези храни ще ви помогнат бързо да се измъкнете от капана, наречен махмурлук. Те са с високо съдържание на натрий и калий и помагат да възстановите нивата на електролитния баланс, които намаляват при консумация на алкохол, тъй като този вид напитки дехидратират организма ни.

Кокосова вода

Кокосовата вода е едно от най-приятните средства да се отървете от махмурлука. Консумацията ѝ компенсира загубата на електролити. Алкохолът често причинява дехидратация на организма, която е една от основните причини за неприятното главоболие. За да рехидратирате тялото си пийте кокосова вода.

Свързани статии

Пресен плодов сок

Когато страдате от махмурлук, пресният плодов сок от цитруси или любимите ви плодове може значително да облекчи неразположенията ви. Плодовата захар спомага за естественото повишаване на енергийните нива в организма, но също така увеличава скоростта, с която тялото елиминира токсините.

Пресният сок ще помогне и за възстановяване на важните хранителни вещества в организма ви.

Коментирай