Здраве и красота

Какво уврежда мъжката плодовитост?

И какво мъжете трябва да променят, за да имат поколение

16.03.2017г. / 10 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става дума за плодовитост не трябва погледите да се обръщат само към жените, но и към мъжете. Мъжката плодовитост е важен фактор в зачеването. Ето защо, когато сте решени да създавате поколение, партньорът ви трябва да направи някои промени в ежедневието и навиците си.

Здравословно тегло

Мъжката плодовитост се влияе от теглото. То не трябва да е прекалено високо, нито прекалено ниско. Клиничните изследвания, проведени в редица университети по темата установяват, че наднорменото тегло силно възпрепятства фертилитета.

Отказване на цигарите

Пушенето уврежда не само белите дробове, но и половата система. Никотинът и катраните в цигарите увреждат способностите и качествата на сперматозоидите. Сперматогенезата е нарушена, следователно възможностите за качествено оплождане на яйцеклетката намаляват драстично.

Повече сън

Недоспиването крие големи рискове за мъжката потентност и плодовитост. Хроничната умора намалява драстично шансовете да се сдобиете с поколение. В много от случаите на проблеми със зачеването в основата е липсата на сън и качествена отмора на организма.

Ограничаване на кафето

Кафето може да повлияе негативно на мъжката плодовитост. Ограничете кофеина, ако сте решили да правите опити за зачеване.

Ограничете и високите температури

Особено важно за мъжката плодовитост е предпазването на гениталиите от високи температури. Горещите вани, душове, кисненето в джакузита и термални извори прекалено често и продължително може да намали броя на сперматозоидите и да ги направи инертни.

Носенето на тесни бельо и панталони също е вредно за спермата.

Повече зеленчуци в менюто

В зеленчуците се намират изключително много полезни вещества, минерали, витамини, фибри. Всички те подобряват качеството на спермата и увеличават шансовете за зачеване. Антиоксидантите в зеленчуците също са от огромно значение за сперматогенезата.

Физически упражнения

Прекарването на часове на дивана пред телевизора е вредно за мъжката плодовитост. Изследване на Харвардския университет констатира, че 44% от мъжете с репродуктивни затруднения имат намален брой сперматозоиди вследствие на залежаване и силно намалена физическа активност.

Ограничаване на алкохола

Пиенето на алкохол влияе негативно на сперматогенезата и свободното движение на сперматозоидите. Ежедневното пиене на алкохол без дори да става дума за злоупотреба, намалява способностите за движение на сперматозоидите като по този начин се възпрепятства достигането им до яйцеклетката.

Включване на млечни продукти в менюто

Млечните продукти дават жизненонеобходими протеини и аминокиселини. Освен това, ако диетата ви е прекалено бедна на полезни мазнини, това също влияе на репродуктивните способности. В натуралните млечни продукти се съдържат всички необходими изброени хранителни вещества.

Снимка: iStock

Коментирай