Здраве и красота

15 натурални лека за суха кожа

Най-добрите начини за хидратиране на кожата са природните

17.09.2017г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухата кожа е голям проблем през есента и зимата, когато условията са по-сурови. Тя се нуждае от редовно дълбоко овлажняване, за да се възстанови от напукването.

Най-добрите начини да помогнете на сухата си кожа са натуралните средства. Природните методи за овлажняване са не само най-рентабилните, но и доста по-ефективни от останалите.

1. Пийте много вода. Поддържането на добър воден баланс в тялото се отразява благотворно на кожата. Колкото по-добре хидратирани сте, толкова по-мека и еластична ще е кожата ви.

2. Чаша топло мляко, смесено с лъжичка мед или бадемово масло преди лягане прави чудеса с кожата през нощта.

3. Бебешки лосион. Това е едно от най-добрите средства да овладеете проблема суха кожа.

4. Мед. Преди да си вземете душ или вана, разтрийте цялото тяло с мед в продължение на поне 15 минути. Оставете го да попие дълбоко в кожата и да я дари с полезните си свойства.

Основни грешки при хидратирането на кожата

5. Вана с мляко. Вземете пример от Клеопатра, която още преди хилядолетия е открила прекрасните ползи на прясното мляко за кожата. Днес то е основна съставка в много козметични продукти и това не е случайно. По-добре е обаче да го ползвате в натуралния му вид.

6. Сусамово масло. Втривайте го в цялата си кожа след душ. То има силни овлажняващи свойства.

7. Кокосово масло или масло от авокадо. Те имат свойството да проникват дълбоко в кожата и да я хидратират. Полезните мастни киселини в тях помагат на клетките да регенерират и да се делят правилно. Кожата става мека, гладка и опъната.

8. Маска с авокадо. Можете да си правите маска с авокадо или паста, с която да масажирате цялото тяло.

9. Вазелин. Той си остава едно чудесно средство за дълбоко овлажняване, което се използва от много години.

10. Глицерин. Глицериновото масло е едно много добро средство срещу суха кожа.

11. Не взимайте гореща вана или душ. Прекалено топлата вода е враг на кожата и я изсушава още повече.

12. Рибено масло. Добавките с рибено масло от сьомга, например, са богати на есенциални мастни киселини. Честата консумация на такива киселини или взимането им под формата на добавки помага при суха кожа.

7 подмладяващи маски за лице с череши

13. Банани. Консумацията на повече банани и прилагането им под формата на паста върху засегнатите части на кожата е чудесен начин да овладеете сухата кожа.

14. Повече плодове в диетата. Плодовете са сочни и хидратират кожата. Витамините в тях я подхранват, а антиоксидантите се борят с вредните процеси в нея.

15. Куркума, кимион, кориандър. Тези подправки са прекрасни срещу суха кожа. Наблегнете на тях в диетата си.

Коментирай
Свободно време