Здраве и красота

Гинко билоба помага при главоболие и забавя стареенето

Грижи се и за здравето на сърцето

25.09.2017г. / 13 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

То е едно от растенията, използвани от най-древни времена. Гинко билоба има уникални ползи за здравето. Сред тях са способността му да подобрява паметта и кръвообращението. Гинко е едно от най-високооценените растения в традиционната китайска медицина.

Може да се приема под формата на хранителни добавки или като чай, подсладен с мед. Какво още го прави толкова специално за здравето и защо е добре да му се доверим?

Лекува депресия

Ако страдате от депресия или хронични промени в настроението, то знайте, че за гинко билоба е доказано, че е много ефективна при отстраняването на тези чувства, чрез балансиране на хормоналните нива и повишаване на настроението.

Подобрява здравето на очите

Друго предимство на гинко е мощният му ефект върху зрението. Не само, че антиоксидантите в гинко билоба помагат да се предпази очната система от окислителния стрес, като по този начин се предотвратява дегенерирането на макулата и катаракта, но за хората, страдащи от глаукома и други проблеми със зрението, гинко билоба действително е показало положителни ефекти.

Плодове, богати на протеини

Облекчаване на болката

Гинко билоба е билка с леки аналгетични действия, благодарение на противовъзпалителни свойства в органичните съединения, които съдържа. С други думи, когато възпалението намалява, намалява се и интензитетът на болката. Ако страдате от хронични главоболия, гинко може да бъде вашият натурален лек.

Регулира кръвния поток

Изследванията доказват, че екстрактът от гинко билоба е способен да увеличи дилатацията на кръвоносните съдове и да стимулира кръвообращението до крайниците на тялото, включително кожата и основните органи, като повишава енергийните нива.

За здраво сърце

Екстрактът от гинко билоба е свързан също с понижаване на кръвното налягане и отстраняване на кръвните съсиреци в сърдечносъдовата система. Разширяващите се кръвоносни съдове намаляват напрежението на сърцето, докато ефектът от гинко билоба да предотвратява кръвосъсирването значително намалява шансовете ви от сърдечен удар или инсулт.

Защо учените препоръчват честа консумация на авокадо? 

Намалява риска от развитието на ракови заболявания

Високото ниво на антиоксиданти, намиращи се в гинко билоба, включително богатото разнообразие от терпеноиди, флавоноиди и полифенолни съединения, представляват комбинация, която премахва свободните радикали в тялото. Това са опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които атакуват здравите клетки и /или причиняват апоптоза или мутация на ракови клетки.

Свързани статии

С такава разнообразна гама от антиоксиданти, гинко билоба може да помогне да се предпази цялото тяло от хронични заболявания, най-вече от рак и сърдечни заболявания, защото свободните радикали отслабват стените на кръвоносните съдове на сърдечносъдовата система.

Против стареене

Ако искате да забавите процеса на стареене, доверете се на гинко билоба. Антиоксидантите, които се намират в билката, помагат на кожата да остане здрава, забавят появата на бръчки и възрастови петна, както и ускоряват зарастването на рани.

Снимка: Pixabay

Коментирай