Здраве и красота

Пчелна пита – за силен имунитет и здраво сърце

В нея медът е най-чист

17.10.2017г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът е едно от най-необикновените творения на природата. Пчелите произвеждат медена пита в кошерите си. Съставена от пчелен восък, структурата на пчелната пита се състои от шестоъгълни клетки, използвани за съхраняване на мед.

Восъкът, който изгражда медената пита, съдържа мастни киселини с много дълга верига, заедно с дълговерижни алкохоли. Медът, съхраняван в медената пита, е най-чистата, най-суровата форма на мед, а восъкът, от който е изградена има хранителна стойност и редица ползи за здравето, като грижа за черния дроб, регулиране нивата на холестерола.

Вижте за какво още е полезно сдъвкването на пчелна пита (не преглъщайте восъка, без предварително да сте го съгласували с лекар).

Добра е за оралното здраве

Чрез сдъвкването на пчелна пита, позволявате на активните биологични съединения да влязат във вашето тяло. Също така това е ефективен метод за почистване на зъбите и венците, премахване на плаката, дезинфекция на устната кухина, което спомага за поддържането на добро орално здраве.

Топ 10 чайове при запек

Засилва имунитета

Според учени, децата, които дъвчат редовно медена пита до края на тийнейджърската си възраст изграждат силна имунна система и по-рядко боледуват. Ето защо пчелната пита е полезна не само за големи, но и за малки. Добавете я към списъка с важни покупки за вашето семейство.

Също така сдъвкването на пчелна пита се препоръчва при настинки и грип, за по-бързо възстановяване. Купете си бурканче с мед, в което има пита. Отчупете малко парче, сдъвчете го за няколко минути, след което изплюйте остатъчния восък. Правете този трик по 4-5 пъти на ден.

Облекчаване на алергия

Някои медицински експерти предполагат, че редовното дъвчене на медена пита, може да спомогне за облекчаването на неразположения като кихане, хрема, сълзене на очите по време на сезонните алергии (освен ако не страдате от алергия към мед и восък). За профилактика медена пита трябва да се дъвче най-малко една седмица или две преди времето на алергичния сезон.

Свързани статии

Повишаване на енергията

Редовната консумация на необработен мед, съдържащ се в медена пита, има значителен ефект върху човешкото тяло поради неговите антибиотични свойства. Медената пита помага да се прочистват кръвоносните съдове, подобрява храносмилането и не на последно място, осигурява повече енергия.

Ежедневната консумация на един плод помага в отслабването – кой?

Важна е за метаболизма на глюкозата

Глюкозата е жизненоважна за здравето, тъй като тялото и особено мозъкът, разчита на нея за енергия. Според проучвания восъчните алкохоли, които се намират в пчелната пита, насърчават здравословния метаболизъм на глюкозата, контролирайки нивата на инсулина. Инсулиновата резистентност може да доведе до диабет тип 2 и други здравословни проблеми.

Снимка: Pixabay

Коментирай