Здраве и красота

Чести грешки при лечението на пърхот

Миете косата си твърде често

18.10.2017г. / 06 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/2-intimno/40129-strahovete-na-mazhete/

Снимка: istock Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/2-intimno/40129-strahovete-na-mazhete/

Неприятен сърбеж, лющещ се скалп, мазна или твърде суха коса... Всеки поне един път се е сблъсквал с проблема наречен пърхот. Почти винаги прибягваме до самолечение и именно тогава допускаме грешки, които не само забавят възстановяването ни, но могат да задълбочат и проблема. Кои са най-честите от тях?

Миете косата си твърде често

Когато страдаме от пърхот, нормално изпитваме притеснение от белите люспи, които се виждат на скалпа ни. Първата ни реакция е веднага да ги премахнем, като измием косата си. Това само може да влоши състоянието ни. Прекалената стимулация на кожата на скалпа не решава проблема с пърхота, ето защо е добре да имате по-дълги интервали между миенето на косата.

Използвате шампоан против пърхот на случаен принцип

Пърхотът не е един вид, ето защо всеки трябва да се третира по различен начин в зависимост от неговото естество. Най-често срещаният вид е „сух“ пърхот, който се състои от бели люспи, които обикновено падат на раменете ви. Може да се премахне чрез продукти съдържащи цинк, етерично масло от хвойна и други.

Но тези активни съставки са неефективни при третирането на мазен пърхот. Тук по-подходящ би бил шампоан със салицилова киселина. За да излекувате този проблем ефективно е добре да се консултирате с дерматолог или фармацевт, за да ви препоръчат точната козметика за вашия скалп.

Прическа с усукана опашка

Не измивате косата както трябва

Използването на подходящ шампоан е много важно. На всяка опаковка има указания как трябва да се използва шампоанът, необходимо ли е и колко пъти трябва да се нанесе, колко минути трябва да не се отмива. Ето защо е важно да следвате тези препоръки и да позволите на продукта ефективно да действа върху скалпа ви.

Разтърквате косата при измиване

Още една честа грешка при третирането на пърхота е енергичното разтриване на скалпа. Това не премахва люспите. Не забравяйте, че кожата в тази част на тялото ви е много деликатна. Шампоанът се нанася много нежно, с леки движения, с върха на пръстите.

Най-добрите билки при косопад

Използване на твърде много стилизиращи продукти

Когато третирате пърхота е важно да ограничите до минимум нанасянето на стилизиращи продукти върху косата като лак за коса, гел, вакса, лосиони против косопад, сух шампоан и други.

Свързани статии

Техните формули имат високо съдържание на алкохол, дразнят скалпа, изсушават го, предизвиквайки отделянето на още повече люспи.

Скрийте пърхота под аксесоари

Срамувате се от пърхота и затова се опитвате да го скриете под аксесоари като шапки, шалове? По този начин кожата на скалпа не диша добре, запотява се и проблемът може да се задълбочи. Важно е кожата на главата да диша, затова докато се лекувате не слагайте аксесоари на косата си или поне не за дълго време.

Коментирай