Здраве и красота

Незаменимите ползи на морската сол

Помага при мускулни крампи

06.12.2017г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

С каква сол овкусявате вашите ястия? Знаете ли, че за разлика от рафинираната сол, морската минава през по-малко обработка, което запазва влагата и минералното ѝ богатство. Климатът и географското разположение на региона, от който се добива солта, играят значителна роля в качеството и комбинацията от минерали.

Средиземно море, Атлантическият океан и Северно море са най-разпространените центрове за събиране на морска сол. Още от древността тя е била използвана за овкусяване и за лечение.

Какви са ползите за здравето от морската сол?

Морската сол съдържа флуорид, който е полезен за здравето на зъбите. Флуоридът подпомага защитата на зъбите от киселинни увреждания и предотвратява развитието на кариес. Редовното изплакване и гаргара с хладка морска солена вода помагат за облекчаване на раните в устата, кървенето на венците, язвите и болката от възпалено гърло.

Морската сол съдържа изобилие от минерали и изследвания показват, че нейният противовъзпалителен ефект се дължи на наличието на високо съдържание на магнезий. Минералът спомага за елиминиране на токсините и подобрява кръвообращението.

Морската сол намира друга употреба в козметичната индустрия при производството на скраб и други продукти за грижа за кожата като антиперспиранти и дезодоранти. Ексфолиацията с нея помага да се премахнат мъртвите частици на кожата, да се тонизират кожните тъкани, да се стимулира периферното кръвообращение и да се насърчи обновяването на кожата. Ето защо може да я ползвате и за направата на домашни пилинги за тяло.

Симптоми на електролитен дисбаланс – защо е опасен

Консумацията на морска сол действа алкализиращо на организма. По този начин тя спомага да се балансира нивото на киселинност в тялото. Може да укрепи и имунната система.

Морската сол съдържа и добри количества витамини и по-специално витамин С. Заедно с минералите в нея се подобрява клетъчният метаболизъм, витамин С действа като мощен антиоксидант и се елиминират голяма част от свободните радикали.

Още едно предимство на морската сол е, че тя е естествено средство за лечение на мазна коса и пърхот. Може да абсорбира излишния себум, като оставя косата гладка и красива. Също така този вид сол може да осигури достатъчно количество хранителни вещества на космените фоликули.

Морската сол съдържа сяра, която помага при почистването и третирането на кожни заболявания като дерматит и белези от акне.

Невероятни ползи за здравето от лещата

Потапянето на уморените крака в топъл разтвор с морска сол, спомага за отпускането на мускулите и облекчаване на напрежението в краката.

Още едно предимство от консумацията на морска сол е, че тя спомага по естествен път да балансираме нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Ако разполагате с вана, направете си домашна спа терапия с морска сол. Морските солни бани имат успокояващ ефект, намалявайки стреса и осигурявайки спокоен сън.

Ако страдате от мускулни крампи може да си помогнете отново с морска сол. Тя не само намалява неразположението, но помага за повишаване на мускулната сила. Основните минерали като магнезий и калий имат терапевтични и подмладяващи свойства, което прави морските соли естествено средство за облекчаване на болки.

Коментирай