Здраве и красота

Незаменими ползи от шамфъстъка

Полезните ядки, които подобряват здравословното състояние

08.12.2017г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества на организма, благодарение на които органите и системите работят по-добре.

Шамфъстъкът е страхотна ядка, която има не само хранителни качества, но и вкусови предимства, заради които е любима на мнозина.

Кои са хранителните вещества, които правят шамфъстъка толкова специален?

Шамфъстъкът е изключително богат на важни въглехидрати, протеини, аминокиселини, мазнини и фибри. В състава си съдържа завидни количества фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган, цинк, мед, натрий, селен.

4 ползи от детокс режимите

Тази прекрасна ядка осигурява на организма още витамини А, К, С, Е, В6, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолати, пантотенова киселина, холин и бетаин.

Кои са най-важните ползи за организма, които носи шамфъстъкът?

Здрава сърдечносъдова система

Една от най-важните функции на веществата в шамфъстъка е, че предпазват сърцето и кръвоносните съдове от дегенеративни заболявания. Шамфъстъкът има свойството да понижава холестерола, което ограничава риска от натрупване на плаки по стените на артериите.

Полифенолите, антиоксидантите и ненаситените мастни киселини в тези ядки също допринасят за здравето на сърдечносъдовата система.

Контролира теглото

Шамфъстъкът е идеален за вашата диета за отслабване, тъй като регулира обмяната на веществата и помага за топене на мазнините.

Предотвратява дегенерация на ретината

Шамфъстъците съдържат така важните за очното здраве зеаксантин и лутеин. Те са основни съставки на лекарства и хранителни добавки за здрави очи.

Невероятните здравословни ползи на фурмите

Свързани статии

Грижа за кожата

Вкусната ядка премахва сухотата по кожата, обогатявайки я с полезни ненаситени мазнини. Неслучайно маслото от шамфъстък се използва главно за ароматерапия, масажни терапии и в козметични продукти.

Съдържа диетични фибри

Фибрите в шамфъстъка са полезни за храносмилането и отслабването. Те контролират перисталтиката на червата и освобождаването на токсините.

Действа като афродизиак

Според изследванията шамфъстъкът влияе върху половата мощ на мъжете. Участниците в проучване от 2011 година, които са консумирали всеки ден по 100 г шамфъстък в продължение на 3 седмици, са подобрили еректилната си функция с до 50%.

Мощни антиоксиданти

Шамфъстъкът съдържа невероятно мощни антиоксидантни вещества, които се борят с възпаленията, свободните радикали, стареенето, злокачествените процеси в клетките.

Предпазва от диабет

Тъй като шамфъстъкът има свойството да контролира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, той е полезен и в борбата с диабета, както и в превенцията му.

Помага в абсорбирането на желязо

Високото съдържание на мед в шамфъстъка помага в абсорбцията на желязо в организма, което предпазва от анемия.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 6 години )
ne sum se zamisliala i ne znaia. riadko go polzvam kato hrana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар