Здраве и красота

Страхотните ползи за здравето от дафиновия лист

Носи чудесни блага на тялото

13.12.2017г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият лист е така широко залегнал като подправка в традиционната българска кухня.

Имаме още много причини обаче да го включваме в ястията си, различни от страхотния вкус.

Кои са ползите за здравето от дафиновия лист?

Подобрява храносмилането

Дафиновите листа имат благотворен ефект върху стомашно-чревния тракт като едновременно подобряват работата на червата и стимулират уринирането, тъй като са естествен диуретик. Органичните съединения в дафиновия лист успокояват раздразнен стомах, раздразнени черва при хроничен колит и цьолиакия.

Невероятните ползи от гроздето (галерия)

Лекува дихателни проблеми

Етеричното масло от дафинов лист има много мощни свойства за горните и долните дихателни пътища. Намажете гърдите с малко масло за през нощта и ще усетите облекчение в дишането при грипни и простудни инфекции.

Грижа за косата

Дафиновият лист подобрява здравето на космените фоликули и премахва пърхота. Сварете няколко дафинови листа и изплакнете косата след шампоана с отварата. Фитохимикалите в дафиновия лист успокояват скалпа и премахват гъбичките, причиняващи пърхот.

Има противовъзпалителен ефект

Едно от най-силните качества на дафиновия лист е неговата способност да потиска възпаленията. Разтриването с отвара от дафинов лист или с етерично масло помага при артрит, мускулни болки, възпалени стави, разтегнати сухожилия.

За здраво сърце

Кафеевата киселина в дафиновия лист е важно органично съединение, което подкрепя функциите на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Подпомага капилярите на крайниците и понижава холестерола.

Здравословни ползи от консумацията на хумус

Свързани статии

Намалява риска от рак

Дафиновият лист е много богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Намалява тревожността и стреса

В дафиновия лист се намира съединението линалол, открито още в босилека и мащерката. Това вещество потиска хормоните на стреса и подобрява психическото и физическо здраве в дългосрочен план.

Помага в контрола на диабета

Страдащите от диабет тип 2 обикновено имат инсулинова резистентност. Дафиновият лист успешно подобрява чувствителността на клетките към инсулина като балансира нивата на кръвната захар.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати